Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

BBC: Moszkva cinkos volt a Litvinyenko-ügyben

2008.07.07. 23:24
A BBC brit kormányforrásokat idéző hétfői értesülései szerint "nagyon erőteljes jelek" vallanak arra, hogy az orosz államszervezet részese volt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt másfél évvel ezelőtti londoni meggyilkolásának.

A BBC televízió esténként sugárzott, Newsnight című politikai hírmagazinjának hétfői adásában elhangzott az is, hogy a brit belső elhárítás, az MI5 tavaly valószínűleg meghiúsított egy másik merényletet, amelyet szintén egy Londonban élő orosz emigráns, Borisz Berezovszkij ellen akart végrehajtani egy orosz ügynök. A Litvinyenko-gyilkosságról egy név nélkül idézett brit kormányforrás a műsornak azt mondta: Londonnak nagyon erős meggyőződése, hogy az ügyben valamilyen mértékig benne volt az orosz állam.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) nyolc éve Londonba dezertált volt alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában. A dezertőr exügynök 2006. november 1-jén teázott két orosszal az amerikai nagykövetség közvetlen közelében lévő elegáns szállodában; később a személyzet több tagjának szervezetében is kimutatták sugárzó izotóp nyomait.

Diplomáciai botrány

A Scotland Yard számára eddig sem volt kétséges, hogy a gyilkosság elkövetője orosz: a londoni rendőrség szerint egyértelműen bizonyosságot nyert, hogy Litvinyenko egyik teapartnere és volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj a tettes. Az azonban most hangzott el első ízben brit kormányforrásból, hogy London közvetlenül az orosz kormány cinkosságát feltételezi.

Nagy-Britannia tavaly hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított ellen, Moszkva azonban folyamatosan elzárkózik Lugovoj kiadatásától. Az ügy miatt jó ideje mélyponton van a két ország viszonya: a kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és nemrég - még Vlagyimir Putyin elnöksége idején - Moszkva a brit kormány nemzetközi kulturális szervezete, a British Council több oroszországi létesítményének bezárását is elrendelte.

Litvinyenko sokak szerint azzal vonta magára az orosz állambiztonság haragját, hogy nem sokkal dezertálása után kiadott könyvében azt állította: nem csecsenek, hanem az orosz titkosszolgálatok álltak az 1999-ben elkövetett, több száz emberéletet kioltó moszkvai házrobbantások mögött, amelyek után ismét hadműveletek kezdődtek Csecsenföldön.

Meghiúsult merénylet

A Berezovszkij-ügyről - belső MI5-dokumentumokra hivatkozva - a BBC hétfő esti műsorában az hangzott el, hogy a brit elhárítás tavaly júniusban őrizetbe vett, majd visszatoloncolt Oroszországba egy feltételezett merénylőjelöltet. A milliárdos Berezovszkij Borisz Jelcin néhai orosz elnök egykori bizalmasa, akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás és sikkasztás címén köröznek, ám Londonban politikai menedékjogot kapott. Az emigráns a BBC-nek maga is elmondta: tavaly júniusban, nem sokkal a merénylőjelölt megérkezése után civil ruhás detektívek érkeztek londoni irodájába, és felszólították, hogy saját érdekében azonnal hagyja el egy időre az országot.

Az oligarcha szerint a "Mr. A" néven nyilvántartott orosz ügynököt azért nem vonták felelősségre Nagy-Britanniában, mert az MI5 nem akarta felfedni forrását, aki a készülő merényletre figyelmeztette. Ezt a történetet egyébként már tavaly júliusban megszellőztette a brit sajtó. A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap akkori, a Scotland Yard által néhány részletében megerősített értesülései szerint az orosz merénylő a londoni Park Lane sugárúton lévő Hilton szállóba akarta csalni Berezovszkijt, az MI5, valamint a külső hírszerzés és a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztálya azonban a nyomában volt, és a szállodában elfogták.

Berezovszkij nem sokkal később az incidensről Londonban sajtótájékoztatót is tartott, amelyből az derült ki, hogy az eset idején nem volt Nagy-Britanniában: a brit nyomozók felszólításának eleget téve egy hétre távozott, és csak akkor tért vissza, amikor a rendőrség közölte vele, hogy ezt biztonsággal megteheti.