Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az ellenzék nyerte a litvániai parlamenti választások első fordulóját

2004.10.10. 22:30
Az ellenzéki Munka Párt nyerte a vasárnapi litvániai parlamenti választások első fordulóját az eddig kormányzó balközép pártkoalícióval szemben az exit-poll felmérés szerint.
A televízióban ismertetett, nem hivatalos felmérés alapján a Munka Párt a leadott voksoknak a 28,3 százalékát, az eddig kormányzó szociáldemokraták és szociálliberálisok pedig a 20,45 százalékát szerezték meg.

Amennyiben a később várható hivatalos eredmények mindezt megerősítik, minden bizonnyal második választási fordulót kell tartani október 24-én. Elemzők valószínűnek tartják, hogy a Munka Párt koalícióra lép a szociáldemokratákkal és szociálliberálisokkal.

Litvániában ez volt az első parlamenti választás azóta, hogy a balti köztársaság tagja lett az Európai Uniónak és a NATO-nak.

A Seimas 141 helyéért 1253 jelölt versenyzett. A 141 mandátumból 71-et a pártlistákra leadott szavazatok alapján osztanak szét, a fennmaradó 70 képviselői helyért pedig egyéni választókörzetekben versengtek a jelöltek. Zenonas Vaiganuskas, a litván választási bizottság elnöke már az urnazárás előtt közölte, hogy a pártlistás választás érvényesnek tekinthető. Helyi idő szerint délután négy óráig - közép-európai idő szerint háromig - ugyanis a választásra jogosult 2,6 millió polgárnak már 22 százaléka járult az urnák elé. Korábban postai úton és otthon (mozgóurnákba) pedig a választópolgárok 7,6 százaléka adta le szavazatát. A választási törvény legalább 25 százalékos részvételi arányt ír elő a pártlistás voksolás érvényességéhez.

A voksolást megelőző közvélemény-kutatások már kormányváltást sejtettek. A felmérések arra utaltak, hogy a parlament legerősebb pártja - a helyek mintegy egyharmadát megszerezve - a Munka Párt lesz, amelyet egy évvel ezelőtt hozott létre Litvánia egyik leggazdagabb embere, az orosz nemzetiségű Viktor Uspaskis. Utána a szociáldemokraták és szociálliberálisok "Munka Litvániáért" elnevezésű koalíciója következik, amelyet Algirdas Brazauskas jelenlegi kormányfő és Arturas Paulauskas parlamenti elnök neve fémjelez.