Edina
-12 °C
-3 °C

Európai bírósághoz fordul Litvinyenko özvegye

2007.11.21. 13:19
Magánkeresetben keresi igazát Alekszand Litvinyenko özvegye. Marina asszony az Európai Emberjogi Bírósághoz fordult. Szerinte férje gyilkosai csak állami forrásból juthattak a radioaktív méreghez, a Financial Times szerint az orosz Avangard atomfegyverüzem lehet a forrás.

Londoni sajtóértesülések szerint az Európai Emberi Jogi Bíróság elé viszi férje megölésének ügyét Alekszandr Litvinyenko özvegye, így próbálva elérni, hogy Moszkva beismerje felelősségét az egykori orosz titkos ügynök haláláért, és fizessen kártérítést.

A Financial Times szerint Marina Litvinyenko férje halálának első évfordulójára időzítve, nagyszabású londoni médiaeseményen fogja bejelenteni a jogi eljárás megkezdését. Ebben támogatja őt Borisz Berezovszkij, a szintén Londonban élő, hazájában körözött orosz pénzember.

Litvinyekót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) nyolc éve Londonba dezertált volt alezredesét tavaly novemberben ölték meg a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es izotóppal.

Nagy-Britanniában Litvinyenko egy volt ügynöktársát, Andrej Lugovojt vádolják hivatalosan a gyilkosság elkövetésével, és a brit hatóságok kérték is Lugovoj kiadatását. Ezt azonban az orosz kormány - az alkotmány azon előírására hivatkozva, amely tiltja orosz állampolgárok kiadatását külföldi országoknak - megtagadta.

Az elmérgesedő vita során, a nyáron mindkét ország kiutasított négy-négy diplomatát a másik nagykövetségéről, de azóta viszonylagos csend van az ügyben; érezhető módon sem London, sem Moszkva nem akarja a végletekig fokozni a feszültséget. A Financial Times szerint azonban Marina Litvinyenko kezdeményezése "bonyolíthatja az affér diplomáciai kihatásainak korlátozására tett brit erőfeszítéseket".

A lap szerint Litvinyenko özvegyének ügyvédei olyan tudományos és rendőrségi véleményekre alapozzák keresetüket, amelyek arra vallanak, hogy a polónium-210-hez kizárólag állami támogatást élvező csoportok - vagy ezeken belüli "elszabadult elemek" - férhettek hozzá, és a támogatást nyújtó állam Oroszország volt. A londoni üzleti napilap szerint "úgy tudni", hogy a Litvinyenko halálát okozó polónium az Avangard nevű, Moszkvától több mint 700 kilométerre délkeletre fekvő volt atomfegyver-üzemből származhatott.