Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Száz kilónyi titkos aktával érkezett Londonba Litvinyenko

2007.02.06. 08:54
Ahogy Litvinyenko, úgy feltételezett gyilkosa, Andrej Lugovoj is Borisz Berezovszkijnak, a Putyin-ellenes oligarchának dolgozott. Litvinyenko Berezovszkij szerint száz kilónál is több dokumentumot csempészett Londonba a KGB-utód FSZB bűneiről.

A KGB-utód FSZB bűneiről szóló, száz kilogrammnál is több dokumentumot csempészett Londonba Alekszandr Litvinyenko, a polóniummal megmérgezett orosz exkém, állítja egykori megbízója, Borisz Berezovszkij. Litvinyenko, Berezovszkijhez hasonlóan, szembefordult Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és a Kremllel.

Berezovszkij a BBC Newsnight című műsorának nyilatkozva állította, hogy az FSZB bűneiről szóló iratok "nagyban elősegítették" a jelenlegi orosz rezsimmel szembeni ellenállást. A hazájában üldözött, ezért brit menedékjogot és állampolgárságot szerzett mágnás 1994 óta állt kapcsolatban Litvinyenkóval, amikor Moszkvában meg akarták gyilkolni.

A merényletben kocsiját felrobbantották, sofőrje életét is vesztette. A merénylet kivizsgálásával Litvinyenkót bízták meg. Az interjúban elhangzottak szerint Litvinyenko 1998-ban is felkereste Berezovszkijt irodájában, és felfedte neki: ezúttal azt a parancsot kapta, hogy ölje meg őt.

Ezután hagyta el Oroszországot Berezovszkij és Litvinyenko is. A mágnás havi ötezer fontot fizetett az exkémnek, aki megmentette az életét, és házat is bérelt neki.

Berezovszkij bevallotta, hogy a Litvinyenko meggyilkolásával gyanúsított Andrej Lugovoj is az ő szolgálatában állt. A szintén exkém Lugovoj szervezte meg annak idején az ő oroszországi tévéállomásának biztonsági védelmét, sőt alig néhány hónapja saját lánya védelmét is rábízta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!