Árpád
-2 °C
4 °C

Ártatlanságát bizonygatja Lugovoj

2007.05.31. 12:46
Andrej Lugovoj orosz üzletember tagadja, hogy ő ölte meg az egykori KGB-ügynök Alekszndr Litvinyenkót, egyben megpróbálja ráterelni a gyanút Borisz Berezovszkij orosz mágnásra. Kijelentette azt is, hogy a brit titkosszolgálat is tolerálhatta a gyilkosságot, amire állítása szerint bizonyítéka is van.

Ártatlanságát hangoztatta Andrej Lugovoj orosz üzletember, egykori KGB-ügynök a Litvinyenko-ügyben. Lugovoj szerint a brit titkosszolgálatok, az orosz maffia vagy még inkább a Moszkvában kegyvesztetté vált Borisz Berezovszkij orosz mágnás mérgezhette meg Alekszandr Litvinyenkót.

A brit titkosszolgálat tolerálta

Berezovszkij szankciókat
akar Putyin ellen

Nemzetközi szankciókat szorgalmazott a jelenlegi orosz vezetés ellen Borisz Berezovszkij arra az esetre, ha Moszkva továbbra sem adja ki Nagy-Britanniának Alekszandr Litvinyenko volt orosz ügynök feltételezett gyilkosát. Berezovszkij csütörtökön Londonban idézett nyilatkozatában ismét oroszországi forradalom szükségességéről beszélt.

A brit menedékjog oltalmát élvező Berezovszkij, akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás címén köröznek - miután már Borisz Jelcin elnök korszakában kibukott a Kreml holdudvarából -, a csütörtöki Financial Timesnak azt mondta, fel kell ismerni, hogy Oroszország veszélyt jelent a Nyugatra. Hozzátette, "kollektív nemzetközi akcióra, szankciókra" gondol, amikor e felismerésről szól.

Berezovszkij szerint nem szabadna Oroszországtól függnie, hogy a Litvinyenko-gyilkosság elkövetésével gyanúsított egykori KGB-ügynököt, Andrej Lugovojt bíróság elé állítják-e Nagy-Britanniában, ez attól függ, hogy London "mekkora erő felmutatására áll készen". (MTI)

"Ha nem maga a brit titkosszolgálat tette el láb alól Litvinyenkót, akkor ez az ellenőrzése alatt vagy a tolerálása mellett történt" - jelentette ki Lugovoj csütörtökön moszkvai sajtóértekezletén, majd egy kérdésre azt felelte, hogy bizonyítékai vannak erre.

Lugovoj szerint a brit MI-6 hírszerző szolgálat beszervezte Litvinyenkót és Berezovszkijt, akik 2000-ben emigráltak Nagy-Britanniába, majd menedékjogot kaptak. Az orosz üzletember szerint Litvinyenkón keresztül az MI-6 őt is be akarta szervezni, hogy kompromittáló adatokat gyűjtsön Vlagyimir Putyin orosz elnökről és családjáról.

Ami a brit titkosszolgálatok bűnrészességi indítékait illeti, Lugovoj úgy vélte, hogy Litvinyenko kicsúszott az ellenőrzésük alól és ügynöki értékét az is csökkentette a szemükben, hogy nem sikerült beszerveznie őt. Lugovoj emellett elsősorban az általa a politikai intrika mestereként aposztrofált Berezovszkijra igyekezett terelni a gyanút, akinek kiadását Moszkva régóta hasztalan kérelmezi Londontól.

Litvinyenko zsarolhatta Berezovszkijt

Lugovoj szerint Litvinyenko, akinek apanázsát Berezovszkij harmadára csökkentette, meg akarta zsarolni a mágnást. Litvinyenko ugyanis olyan dokumentumokkal rendelkezett, amelyek leleplezhették volna, hogy Berezovszkij jogellenes eszközökkel élt, amikor menedékjogot kapott egy brit bíróságtól.

Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese, aki - miután szembekerült a szolgálattal és a Kremllel - hét éve Nagy-Britanniába szökött, és november 23-án polóniummérgezésben meghalt Londonban.

A brit ügyészség május 22-én jelentette be, hogy vádat emel Lugovoj ellen a gyilkosság ügyében, és kérte kiadatását. Oroszország eddig elutasította Lugovoj kiadását, és legfeljebb az ügynökmúltú üzletember hazai bíróság elé állítására mutatott hajlandóságot, ha annak bűnösségét Nagy-Britannia megfelelő bizonyítékokkal támasztja alá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?