Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Ártatlanságát bizonygatja Lugovoj

2007.05.31. 12:46
Andrej Lugovoj orosz üzletember tagadja, hogy ő ölte meg az egykori KGB-ügynök Alekszndr Litvinyenkót, egyben megpróbálja ráterelni a gyanút Borisz Berezovszkij orosz mágnásra. Kijelentette azt is, hogy a brit titkosszolgálat is tolerálhatta a gyilkosságot, amire állítása szerint bizonyítéka is van.

Ártatlanságát hangoztatta Andrej Lugovoj orosz üzletember, egykori KGB-ügynök a Litvinyenko-ügyben. Lugovoj szerint a brit titkosszolgálatok, az orosz maffia vagy még inkább a Moszkvában kegyvesztetté vált Borisz Berezovszkij orosz mágnás mérgezhette meg Alekszandr Litvinyenkót.

A brit titkosszolgálat tolerálta

Berezovszkij szankciókat
akar Putyin ellen

Nemzetközi szankciókat szorgalmazott a jelenlegi orosz vezetés ellen Borisz Berezovszkij arra az esetre, ha Moszkva továbbra sem adja ki Nagy-Britanniának Alekszandr Litvinyenko volt orosz ügynök feltételezett gyilkosát. Berezovszkij csütörtökön Londonban idézett nyilatkozatában ismét oroszországi forradalom szükségességéről beszélt.

A brit menedékjog oltalmát élvező Berezovszkij, akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás címén köröznek - miután már Borisz Jelcin elnök korszakában kibukott a Kreml holdudvarából -, a csütörtöki Financial Timesnak azt mondta, fel kell ismerni, hogy Oroszország veszélyt jelent a Nyugatra. Hozzátette, "kollektív nemzetközi akcióra, szankciókra" gondol, amikor e felismerésről szól.

Berezovszkij szerint nem szabadna Oroszországtól függnie, hogy a Litvinyenko-gyilkosság elkövetésével gyanúsított egykori KGB-ügynököt, Andrej Lugovojt bíróság elé állítják-e Nagy-Britanniában, ez attól függ, hogy London "mekkora erő felmutatására áll készen". (MTI)

"Ha nem maga a brit titkosszolgálat tette el láb alól Litvinyenkót, akkor ez az ellenőrzése alatt vagy a tolerálása mellett történt" - jelentette ki Lugovoj csütörtökön moszkvai sajtóértekezletén, majd egy kérdésre azt felelte, hogy bizonyítékai vannak erre.

Lugovoj szerint a brit MI-6 hírszerző szolgálat beszervezte Litvinyenkót és Berezovszkijt, akik 2000-ben emigráltak Nagy-Britanniába, majd menedékjogot kaptak. Az orosz üzletember szerint Litvinyenkón keresztül az MI-6 őt is be akarta szervezni, hogy kompromittáló adatokat gyűjtsön Vlagyimir Putyin orosz elnökről és családjáról.

Ami a brit titkosszolgálatok bűnrészességi indítékait illeti, Lugovoj úgy vélte, hogy Litvinyenko kicsúszott az ellenőrzésük alól és ügynöki értékét az is csökkentette a szemükben, hogy nem sikerült beszerveznie őt. Lugovoj emellett elsősorban az általa a politikai intrika mestereként aposztrofált Berezovszkijra igyekezett terelni a gyanút, akinek kiadását Moszkva régóta hasztalan kérelmezi Londontól.

Litvinyenko zsarolhatta Berezovszkijt

Lugovoj szerint Litvinyenko, akinek apanázsát Berezovszkij harmadára csökkentette, meg akarta zsarolni a mágnást. Litvinyenko ugyanis olyan dokumentumokkal rendelkezett, amelyek leleplezhették volna, hogy Berezovszkij jogellenes eszközökkel élt, amikor menedékjogot kapott egy brit bíróságtól.

Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese, aki - miután szembekerült a szolgálattal és a Kremllel - hét éve Nagy-Britanniába szökött, és november 23-án polóniummérgezésben meghalt Londonban.

A brit ügyészség május 22-én jelentette be, hogy vádat emel Lugovoj ellen a gyilkosság ügyében, és kérte kiadatását. Oroszország eddig elutasította Lugovoj kiadását, és legfeljebb az ügynökmúltú üzletember hazai bíróság elé állítására mutatott hajlandóságot, ha annak bűnösségét Nagy-Britannia megfelelő bizonyítékokkal támasztja alá.