Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Háború élő adásban

2003.01.21. 17:25
Donald Rumsfeld védelmi miniszter, Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke és Tommy Franks tábornok személyesen utasították az illetékes parancsnokokat, hogy jó együttműködést alakítsanak ki a sajtóval. Jelentős fordulatnak ígérkezik a Pentagon médiapolitikájában, ha lehetővé teszi a haditudósítók jelenlétét a fronton.
Az amerikai sajtó és hadsereg kapcsolatai a vietnami háború óta nem felhőtlenek. A hadsereg annak idején azzal vádolta az újságírókat, hogy bíráló élű tudósításaikkal az ellenségnek tettek szívességet. Az öbölháborúban a katonai hivatalnokok időnként visszatartották a tudósításokat, máskor a jelzőket is megváltoztatták bennük, és ez a cenzúra egyik felet sem tette boldoggá. Az afganisztáni háborúban az újságírók nem juthattak el a frontvonalra, az ottani harcokat különleges erők kis csoportokban végrehajtott titkos műveletei jellemezték, s ezekben újságírónak nem volt helye.

A nagyszabású iraki szárazföldi háborúban azonban más lesz a helyzet. A tudósítók munkája azért nem lesz mentes a megszorításoktól. Az újságírók használhatják ugyan saját technikai eszközeiket, de a műholdas telefon és más eszközök használatát átmenetileg betilthatják a csapatmozgások biztonsága érdekében. Az információ iránti igénynek összhangban kell majd lennie a haditervek titkosságával és a katonák biztonságának követelményeivel.

A Pentagon arra készül, hogy egy propagandaháborút is meg kell vívnia Szaddám Huszeinnel. Állandóan kéznél lesznek a "gyors reagálású" szóvivők, hogy azonnal visszavághassanak a közvéleményt megtévesztő iraki fogásokra. A tárca szerint tudósítók is segíthetnek ellensúlyozni az iraki dezinformációs kampányt. A Pentagon szóvivőjének példája szerint az irakiak polgári létesítményekben építhetnek ki katonai állást, és a civil áldozatokért az amerikaiakat okolnák.

A Pentagon a nyomtatott és az elektronikus sajtó mintegy 120 újságíróját készítette fel haditudósításra, s hamarosan legalább ugyanennyit képeznek ki katonai táborokban az elkövetkező napokban is. Az újságírók a többi között a laposkúszást is elsajátítják, s begyakorolják, hogyan kell felvenni a biológiai és vegyi fegyverek elleni védőöltözetet.

A nagy tévétársaságok közben a "második öbölháborúra" készülve már régóta vívják egymással a maguk ádáz háborúját a nézettségért, és igyekeznek egymáson túltenni drámai hangvételű tudósításaikkal. A CNN és a Fox hírtelevízió, az MSNBC folyamatosan beszámolnak a katonai felvonulás minden mozzanatáról, és tudósítók népes csapatát vezénylik maguk is a térségbe.