Edina
-12 °C
-3 °C

Háborús bűnösnek nevezte Saront London polgármestere

2005.03.04. 16:20
Még ki sem lábalt előző botrányából, egy zsidó származású újságíró lenácizásából, máris újabb, Izraelt érintő botrányba csöppent London polgármestere. A Munkáspárt balszélét képviselő Ken Livingstone háborús bűnösnek nevezte Saront, etnikai tisztogatásnak a palesztinokkal történteket.

Etnikai tisztogatással vádolta Izraelt, Ariel Saron kormányfőt pedig háborús bűnösnek nevezte Ken Livingstone, London újra munkáspárti polgármestere. Az egyik legnépszerűtlenebbnek számító, ám a londoni polgármesterválasztást az őt egy időre kizáró Munkáspárt jelöltjével szemben is megnyerő Livingstone februárban már botrányt kavart, amikor a haláltáborok náci őreihez hasonlított egy őt faggató, zsidó származású jobboldali újságírót.

Tisztogatnak, terjeszkednek

Livingstone a Guardianban publikált cikkében elismerte ugyan, hogy Izrael nem törekszik a palesztinok szisztematikus kiirtására, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az izraeli "terjeszkedés etnikai tisztogatással jár együtt", illetve, hogy "a palesztinokat, akik évszázadok óta éltek azon a földön, módszeres erőszakkal és terrorral űzték el".

Livingstone szerint az Izrael megalakulása előtt Palesztinában tevékenykedő zsidó milíciák, az Irgun és a Stern csoport Radovan Karadzsics boszniai szerb háborús bűnöshöz hasonlóan járt el.

Írásában Livingstone háborús bűnösnek nevezte Ariel Saront, akinek szerinte nem az ország élén, hanem börtönben lenne a helye.

Torzképet festenek

Livingstone szerint Izrael még az antiszemita fenyegetés mértékét is eltúlozza. Izrael, mint írta, "torz képet fest az európai rasszizmusról", amikor az antiszemitizmust nevezi a legnagyobb problémának, hiszen a valóságban "a rasszista támadások túlnyomó többsége a feketéket, az ázsiaiakat és a muszlimokat éri".

Óriásokat is adtak

Livingstone szerint az izraeli kormány "bárkit antiszemitának állít be, aki bírálja a tevékenységét". Magával kapcsolatban úgy utasítja el a zsidóellenesség vádját, hogy ő a rasszizmus összes formáját elítéli. Annyit azonban a zsidóság javára ír, hogy olyan "óriásokkal gazdagította a civilizációt, mint Einstein, Freud vagy Marx".

Az etnikai tisztogatás a koncentrációs táborokra volt jellemző, ezt Livingstone-nak, "a téma szakértőjének" tudnia kellene, reagált az újságíró-lenácizós incidensre is a Guardiannak adott válaszában Cvi Heifec, Izrael londoni nagykövete.