Ágnes
-1 °C
2 °C

Bocsánatkérésre szólították London nácizó polgármesterét

2005.02.16. 15:21
Tony Blair kormányfő is bocsánatkérésre szólította London munkáspárti polgármesterét. Ken Livingstone egy zsidó származású újságírót nácizott le egy hete. Bár azt ő is elismeri, hogy kijelentése sértő lehetett, nem hajlandó elnézést kérni az elmúlt évszázadban több idegen- és zsidóellenes kampányt is lefolytató Evening Standard és Daily Mail újságírójától.

Bocsánatkérésre szólította fel London polgármesterét Tony Blair. Ken Livingstone, aki a legutóbbi választást függetlenként nyerte meg, de azóta újra csatlakozott a kormányfő Munkáspártjához, egy hete egy sajtótájékoztatón hasonlította a koncentrációs táborok náci őreihez a jobboldali Evening Standard zsidó származású újságíróját.

Az eset után az Evening Standard és az azonos lapcsoporthoz tartozó, kétmilliósnál is nagyobb példányszámú, bulvár jellegű Daily Mail kampányt kezdett Livingstone ellen. mondván a polgármester antiszemita és rasszista.

Parancsra tette

A Standard újságírója, Oliver Finegold provokatív kérdést intézett Livingstone-hoz Chris Smith, a homoszexualitását elsőként nyíltan felvállaló parlamenti képviselő coming outjának huszadik évfordulója alkalmából. "Maga nem volt német háborús bűnös?", kérdezett vissza Livingstone. Amikor Finegold erre zsidó származásával kontrázott a polgármester csak annyit felelt: "az lehet, de mégis pont úgy viselkedik, mint a koncentrációs táborok őrei. Parancsra cselekszik, nemde?"

A válasz Livingstone szerint is sértő volt, de harminc éves politikusi pályafutását hozta fel példának annak bizonyítására, hogy mennyit tett a rasszizmus ellen, szemben az Evenening Standardot és a Daily Mailt kiadó Associated Newspapers kiadó évszázados tevékenységével. "Az Associated Newspapers a múltban kampányt folytatott a pogromok elől menekülő kelet-európai zsidók befogadása ellen, támogatta Mosley fasisztáit, imádta Mussolinit, a kiadó igazgatója pedig lelkesen találkozott Hitlerrel is", nyilatkozta a Guardiannek a polgármester.

Nácizó nácibarátok

A Sun után a második legolvasottabb lapnak számító, bulváros, de az Angliában vörös fejléccel megkülönböztetett pletykalapoktól dizájnjában és formátumában is eltérő, a véleményformáló sajtóra hajazó Daily Mail a mai napig hajlik az egyszerű xenofób gyűlöletkeltésre. Az Európai Unió bővítése előtt bevándorlók hadával rémisztgette olvasóit, és most is azonnal mellé állt a Konzervatív Párt szigorúbb bevándorlási politikát követelő kampányának.

Mindezek ellenére Tony Blair, aki eddig távol tartotta magát a vitától, egy reggeli tévéműsorban igennel felelt arra a nézői kérdésre, hogy bocsánatot kellene-e kérnie Livingstone-nak a kijelentései miatt. "Sokunkat dühítik fel időről időre az újságírók, de most, a körülmények miatt, és főként mert a riporter zsidó volt, bocsánatot kéne kérnie", mondta a Channel 5 reggeli műsorában a miniszterelnök. "Kérjen elnézést és lépjünk túl az egészen", tette hozzá.