György
16 °C
24 °C

Tüntetők várják Busht a szlovén fővárosban is

2001.06.15. 17:08
A szombati, ljubljanai Bush-Putyin találkozó a jelek szerint mégsem múlik el kisebb-nagyobb tüntetések nélkül, hiába próbálkozott azzal a szlovén rendőrség, amivel a magyar kollégái - azaz: még a határon feltartóztatni a globalizációellenes tüntetőket.
Ám azért nem kell a ljubljanai rendőröknek olyasvalamitől tartaniuk, mint ami a 99'-es seattle-i WTO konferencián volt. A belügyminisztérium újonnan - pontosan csütörtökön - felállított egysége a kormány rendelete alapján már megkezdte a határátkelőhelyek ellenőrzését, megpróbálván kiszűrni azokat, akik veszélyt jelenhetnének a közbiztonságra, illetve a tanácskozás részvevőire.

Ennek a jogi hátterét - a szlovén hírügynökség, az STA jelentése szerint - ljubljanai vezetés által a minap hozott rendelete teszi lehetővé, amely szerint a határról visszafordíthatók azok a személyek, akik a feltételezések szerint bárminemű veszélyt jelenthetnek az állam történetének eddigi legrangosabb külpolitikai eseményére.

Emiatt a szlovéniai globalizációellenes - főként fiatalokból álló - csoportokat tömörítő szervezet, a Hivatal a Beavatkozásért ( amelyet sokatmondóan UZI-nak kereszteltek el) tiltakozást nyújtott be az illetékesekhez, mondván: mind a túlzott biztonsági intézkedések, mind pedig a példa nélküli rendelet felháborító.

Az ország nemzetközi megítélését féltik

Az UZI szerint ezzel könnyen azt érheti el az Európai Unió tagjai közé vágyó Szlovénia, ami legkevésbé szeretne: idegenellenességnek vélhetik kontinens-szerte. Ezért az UZI arra szólította fel a hazájára és annak nemzetközi megítélésére, hogy tiltakozzanak, méghozzá minél harsányabban.

Emellett persze arra is felhívták a figyelmet, hogy szombat déli, Ljubljana központjában megrendezendő tiltakozásukra várják mindazokat, akik hozzájuk hasonlóan elítélik a globalizációt, de a délutáni megmozdulásra is várnak minél több embert, akik az UZI-hoz hasonlóan köpönyegforgatónak tartják Washingtont, amiért felmondta a kiotói egyezményt.