József, Bánk
-7 °C
0 °C

Huszonhét év börtön az al-Kaida spanyolországi vezérének

2005.09.26. 16:12
Tizennyolc terroristát ítéltek hattól hszonhét évig terjedő börtönbüntetésre Madridban. A gyanúsítottak az al-Kaida spanyol sejtjének tagjai voltak, egyikük az al-Dzsazíra sztárriportereként szállított pénzt a terroristáknak.

Huszonhét évi börtönbüntetésre ítélték Madridban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet spanyolországi főnökét, a szíriai Imad Edin Barakat Jarkaszt az Egyesült Államokban 2001 szeptemberében elkövetett merényletek kapcsán. A bíróság szerint Jarkasz összeesküvést szőt a szeptember 11-i merénylőkkel, de a gyilkosság vádja alól felmentették.

Az összeesküvésért 15 évet, terrorszervezet vezetéséért további 12 évet kapott. Az ügyészség eredetileg 74 és egyharmad évnyi börtönbüntetés kiszabását kérte a terrorsejt vezérére az USA elleni merényletek miatt, akárcsak e támadások előkészítésében közreműködő két bűntársára. A többi vádlottra 7-től 21 évig terjedő szabadságvesztés kirovását indítványozta.

A hétfői madridi ítélethirdetésen 24 vádlottat vonultattak fel. Hét évet kapott Tejszir Aluni, a katari al-Dzsazíra arab hírtelevízió sztárriportere, amiért kapcsolatban volt az al-Kaidával, és pénzt is vitt a terrorszervezetnek afganisztáni riportútjai során. Ő azzal vált híressé, hogy elsőként készített riportot Oszama bin Laden terroristavezérrel a 2001. szeptember 11-i támadások után.

Az eddigi legnagyobb szabású spanyol terrorista per további vádlottjai közül 17-en 6-tól 11 évig terjedő büntetést kaptak az al-Kaida terrorszervezet spanyolországi hálózatának tevékenységében való részvételért, hatot közülük viszont fölmentett a legfelsőbb bíróság.

A madridi ítélethirdetés - akárcsak maga a tárgyalás, amely április 22-től július 5-ig tartott, s amelyen a vádlottak kivétel nélkül mindvégig ártatlanságukat hangoztatták - rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlott. A helyszín egy külön e célra Madrid egyik külvárosában emelt pavilon volt, ahol arab országok emberi jogi szervezeteinek képviselői is jelen lehettek.

A három bíróból álló törvényszék a per két és fél hónapja alatt csaknem száz tanút hallgatott meg. Az ítélethirdetést követően az ügyészségnek és a védelemnek tíz napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be. A hétfői ítélethirdetéssel zárult tárgyalás megelőzte az ugyancsak az al-Kaida terrorszervezetnek tulajdonított, 2004. március 11-én elkövetett madridi merényletek előkészületben lévő perét, amelyben egy másik bírói testület több mint száz vádlott felett fog majd ítélkezni.