Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szorul a hurok az izraeli kormányfő nyaka körül

2008.05.23. 16:55
Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt másodszor hallgatták ki pénteken, jeruzsálemi rezidenciáján. Illegális kampánytámogatások miatt nyomoz ellene a rendőrség. Közben Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető azzal vádolta Olmertet, hogy a Szíriával kezdett béketárgyalásokkal akarja elterelni a figyelmet a korrupciós botrányról.

Másodszor is kihallgatták Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt pénteken, miután illegális kampánytámogatások miatt eljárás indult ellene, írja a Ynet. A kihallgatáson azokkal az új bizonyítékokkal szembesítették a kormányfőt, melyeket legutóbbi kihallgatása óta gyűjtött össze a rendőrség.

Hivatalos források szerint a nyomozáskor összegyűjtött adatok Olmert bűnösségét bizonyíthatják. A kormányfőt várhatóan még egyszer kihallgatja majd ki a rendőrség. A miniszterelnöki hivatal közlése szerint Olmert továbbra is kitart ártatlansága mellett, és az igazság mihamarabbi felderítéséhez együttműködik a nyomozó hatósággal.

Az izraeli miniszterelnök két hete sajtótájékoztató hívott össze, miután vesztegetés gyanújába keveredett, és az ellene indított vizsgálat titkosítását az igazságügyi minisztérium feloldotta. „Izrael polgárai, mindenkinek a szemébe nézek, és kijelentem, soha nem fogadtam el vesztegetést, soha nem tettem zsebre pénzt” – fogalmazott akkor.

A pénz útjáról kérdezték

A gyanú szerint Morris Talansky amerikai üzletember törvényellenesen támogatta több százezer dollárral Olmert kampányait a politikus jeruzsálemi polgármestersége, illetve a Saron-kormányban betöltött ipari és kereskedelmi minisztersége idején. A pénzt Uri Meszeren, Olmert ügyvédjén keresztül jutatta el a politikusnak.

A pénteki, egyórás kihallgatást a kormányfő rezidenciáján, Jeruzsálemben tartották, a kérdések legnagyobb részét Morris Talansky és Uri Meszer vallomásaira alapozták, írja a Ynet. Meszer csütörtökön a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökségen tett vallomást, a beszámolók szerint együttműködött a nyomozókkal, az elhangzottak pedig egybevágtak Talansky vallomásával. A New York-i üzletembert legközelebb kedden hallgatják ki, a szintén gyanúba keveredett Sula Zaken, Olmert egykori kabinetfőnöke is kedden tesz vallomást.

Olmert kihallgatásán szó esett arról, hogy mennyi pénzt kapott Talanskytól, mit tett ezzel az összeggel, ki kezelte az adományokat, illetve hogy miért nem számoltak be erről az összegről az adóhatóságnak. Korábbi hírek szerint a rendőrség azt feltételezi, hogy az adományok egy részét Olmert évekig külföldi magánutakra használta fel.

Szíriával takarózik

Közben Benjamin Netanjahu, az ellenzéki Likud párt elnöke azzal vádolta meg Olmertet, hogy személyes túlélését az ország érdekei elé helyezi. A volt miniszterelnök azt mondta, Olmert úgy időzítette a Szíriával megkezdett béketárgyalásokat, hogy annak egyes részleteit a neki megfelelő időpontban hozhassa nyilvánosságra, és így eltereli a figyelmet saját botrányáról.

Netanjahu már a botrány kirobbanásakor Olmert lemondását és előrehozott választások kiírását követelte, emellett ellenzi a békekötést Szíriával, és nem hajlandó lemondani az egyébként stratégiailag fontos Golán-fennsíkról. Az ellenzéki vezető szerint a kormányfő már nincs felhatalmazva arra, hogy Izrael jövőjével kapcsolatban döntéseket hozzon. Olmert reagálásában arra emlékeztetett, hogy Netanjahu miniszterelnöksége idején a békéért cserébe szintén megígérte Szíriának a Golán-fennsíkot.

Olmert pénteki kihallgatása közben jobboldali aktivisták tüntettek a miniszterelnöki rezidenciánál, kezükben „Olmert, ne lopd el a Golánt!” és „Menj haza tolvaj!” feliratú transzparenseket tartottak.