Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Vaskos borítékokkal tömködték Olmert zsebét

2008.05.27. 15:32
Kedden egy jeruzsálemi bíróságon kihallgatták Morris Talansky amerikai üzletembert, aki a gyanú szerint illegálisan támogatta Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt a kilencvenes évek elejétől. Talansky vallomásában tagadta, hogy törvényellenes lett volna a támogatás, ugyanakkor több tízezer dollár Olmert által vissza nem térített hitelről is beszélt.

Vallomást tett egy jeruzsálemi bíróságon Morris Talansky amerikai üzletember, aki a gyanú szerint illegálisan támogatta Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt a politikus jeruzsálemi polgármestersége, illetve a Saron-kormányban betöltött ipari és kereskedelmi minisztersége idején.

Az ügyészség azt vizsgálja, hogy a feltehetően 500 ezer dolláros támogatás vesztegetés volt-e, írja a Haaretz. „Izrael polgárai, mindenkinek a szemébe nézek, és kijelentem, soha nem fogadtam el vesztegetést, soha nem tettem zsebre pénzt” – fogalmazott a miniszterelnök, mikor nyilvánosságra került az ellene indított vizsgálat. Azt mondta, ha vádat emelnek ellene, lemond posztjáról.

Az üzletember keddi meghallgatása csak előzetes vallomástételnek számít, a bíróság ez alapján dönti majd el, hogy a tőle kapott információkat felhasználják-e az eljárásban. Olmert egyébként fellebbezett a meghallgatás ellen, de ezt a bíróság elutasította. A hatóságok attól félnek, hogy az Egyesült Államokban élő üzletember elhagyja az országot, így nem lesz módjuk kérdéseket feltenni.

A keddi kihallgatáson a koronatanú elismerte, hogy pénzt adott át Olmertnek, írja a Ynet. Talansky kifejtette, hogy a politikus készpénzzel teli borítékokat kapott, de ezekért nem várt és nem kapott tőle semmit cserébe. Becslése szerint 15 év alatt összesen 150 ezer dollárt adott át Olmertnek.

Az üzletember elmondta, hogy Olmertet az öbölháború idején ismerte meg, a politikus ekkor egészségügyi miniszterként volt a kormány tagja. Barátságuk azzal kezdődött, hogy Olmert, aki akkor már Jeruzsálem polgármesterének székébe vágyott, előadta neki Jeruzsálem jövőjével kapcsolatos álláspontját, azaz hogy a várost nem szabad felosztani, ami megegyezett Talansky véleményével. „Úgy hívtuk őt akkoriban, hogy a Likud hercege.” Az üzletember egyébként ezzel indokolta a támogatást is, hitt Olmert politikájában, tisztelte személyiségét, és tehetségesnek tartotta.

Az üzletember beszélt arról is, hogy 1992-ben megkérdezte Olmerttől, milyen pénzügyi támogatásra van szüksége a polgármesteri kampányhoz. „Azt mondtam, segítek neki szívesen. Azt kérdeztem, miért ne írnék neki simán egy csekket, mire azt felelte, hogy a pénz útja miatt ez nem jó megoldás. Így készpénzt adtam neki.” Vallomása szerint 2005-ig Sula Zaken, Olmert egykori kampányfőnöke volt az, aki átvette a borítékokat - alkalmanként 8-9 ezer dollárt -, de legalább egyszer Olmert is jelen volt, mikor a tranzakció megtörtént.

„Sula mindig azt mondta, hogy Olmertnek vannak kiadásai: szórólapok, plakátok, kampánystáb. Mikor külföldre utazott, repülőjegyét business-ről első osztályra módosította, mindig is szerette a drága szivart, a drága tollakat és órákat. Tudom, hogy a pénz egy része erre ment” – válaszolta arra a kérdésre, hogy tisztában volt-e azzal, Olmert mire költi a pénzt. Megemlítette azt is, hogy egyszer a politikus Washingtonban járt magánúton, szállását a Ritz Carlton Hotelben ő fizette, a számla végül az extrákkal 5000 dollár lett.

Talansky 2004-ben 30 ezer dolláros kölcsönt adott az Olmert családnak, akik olaszországi vakációra utaztak, az összeget azonban soha nem látta viszont. További 15 ezret költött egy New York-i utazására, a Regency Hotelben szállt meg, és csekket nem akart elfogadni, a pénzt így a helyszínen kapta meg egy vaskos borítékban.

Az utolsó kampánytámogatást Talansky 2003-ban adta Olmertnek, 70 ezer dollárral támogatta a Likud elnökségéért folytatott versenyben. Hangsúlyozta, hogy semmiféle kapcsolatban nem állnak, mióta Olmert miniszterelnök, megjegyezte, hogy barátságuk az évek során megromlott, bár korábban olyan szoros kapcsolatuk volt, hogy Olmert még fia esküvőjére is meghívta.