Gusztáv
-4 °C
1 °C

A titkosszolgálatok nem felelősek a londoni robbantásokért

2006.05.11. 11:45
Felmentette a felelősség alól a brit titkosszolgálatokat a 2005 július 7-i robbantások részleteit vizsgáló brit kormány és a parlament. A közvélemény szerecsenmosdatásnak vélheti a vizsgálati eredményeket, de nyilvános vizsgálatra a még zajló nyomozás miatt nincs lehetőség.

Nem hibáztak a brit titkosszolgálatok a tavaly július 7-i londoni merényletek előtt, erre a megállapításra jutott a brit kormány és a törvényhozás vizsgálóbizottságának vizsgálata is, írja a BBC. A nem nyilvnos vizsgálat eredményeiről a frissen kinevezett belügyminiszter, John Reid parlamenti felszólalásában tájékoztatja majd a parlamenti képviselőket.

Megfigyelték, futni hagyták


A támadás egyik sérültje
Még több kép a galériában

A BBC birtokába került részletek alapján a kormányzati vizsgálat teljes egészében felmenti a titkosszolgálatokat a felelősség alól. Megállapításaik szerint az öngyilkos merénylők könnyen kivitelezhető, egyszerű terv alapján, nyilvánosan beszerezhető bombareceptek alapján, házilag előállítható robbanószerkezetekkel követték el a támadást, azaz nem sok okot adtak a gyanúra.

A merénylők közül a titkosszolgálat ugyan a csoport vezetőjére, Mohammad Sidique Khanra felfigyelt. A terrorista sejtekkel kapcsolatba hozott tanár megfigyelését végül egyéb, akkor fontosabbnak tűnő feladatok miatt hagyták abba.

A parlamenti vizsgálóbizottság ez utóbbi miatt egyébként kritikusabb is a titkosszolgálatokkal, igaz, nem személyi tévedéseket, hanem eszköz- és forráshiányt emleget.

Szerecsenmosdatás


Kórházba szállítják a sérülteket
További képek a galériában

A BBC szakújságírója szerint fennáll annak a veszélye, hogy a közvélemény szerecsenmosdatásként értékeli a titkosszolgálatokat felmentő vizsgálati eredményeket. Véleménye szerint várhatóan sokan nyílt vizsgálatot követelnek majd, ez azonban pillanatnyilag nem valósítható meg. Ugyanis jelenleg is folyik még a nyomozás a robbantások ügyében, a nyilvános vizsgálat pedig veszélyeztetné a nyomozás érdekeit.

Ráadásul szakmai bírálói is vannak a jelentéseknek. Crispin Black, a kormány Egyesített Titkosszolgálati Bizottságának egykori tnácsadója szerint egyértelmű titkosszolgálati hibák miatt történhettek meg robbantások. Szerinte, ha a titkosszolgálat emberhiánnyal küzdött, egyenruhás rendőrök segítségével folytathatta volna a megfigyeléseket és amúgy is rengeteg lehetősége lett volna Khan ellehetetlenítésére.

Másrészről a civil jogvédők pont az ilyen, a gyanú teljes megalapozottsága nélküli előállítások és megfigyelések ellen szoktak leginkább tiltakozni.

Mindenesetre a titkosszolgálat egy dologban biztosan hibázott. Értesüléseikre alapozva pár nappal a robbantások előtt mérsékelték "létezőre" az országos terrorfenyegetettség mértékét az addigi "súlyos, általánosról".