Emőke
-4 °C
9 °C

Ötkilós bombákat robbantottak Londonban

2005.07.08. 13:35
Még lehetnek áldozatok a metróalagutakban, közölte a londoni rendőrség. A hatóságok még mindig keveset tudnak a csütörtöki robbantások módszeréről. Az már biztos, hogy a terroristák kicsi, alig öt kilogrammos bombákat robbantottak.

Még mindig vannak holttestek a londoni metróban, így elképzelhető, hogy az áldozatok száma a végső összesítéskor eléri az ötvenet, jelentette ki Sir Ian Blair, a londoni rendőrség vezetője. A rendőrfőnök szerint az azonban kizárt, hogy a halottak száma elérje a százat.

A rendőrfőnök most először közölt részleteket a robbantásokról. Mint mondta, a négy bomba egyenként kevesebb mint öt kilogramm robbanószert tartalmazott. Az apró bombákat akár egy hátizsákban is elrejthették. A bombákat a metrószerelvényeken a földre helyezték, a felrobbantott buszon egy emeleti széken lehetett.

A brit sajtóban felmerült, hogy a buszon egy öngyilkos merénylő robbantott. Bár Blair szerint "ezt semmi sem zárja ki", ugyanakkor semmi sem utal rá. Lapbeszámolók ugyanakkor idéztek egy, a buszt pillanatokkal a robbanás előtt elhagyó szemtanút, aki egy, a csomagjával babráló, feltűnően izgatott fiatal férfira figyelt fel. "Volt ez a srác, aki három percen belül vagy egy tucatszor túrta át az egész táskáját" - idézte a Daily Mail a szemtanút, Richard Jones informatikust.

A metróban elkövetett merényletekről kevés információja van a rendőröknek, írja a BBC.