Piroska
-2 °C
5 °C

Rendőrkézen a július 21-i robbantók

2005.07.29. 20:10
Elfogták a julius 21-i terrortámadások két elkövetőjét Nyugat-Londonban. A razzia során a szemtanúk szerint lövöldözés tört ki, és egy bomba is robbant. Szakértők szerint csak az ajtót robbantották be, a Scotland Yard nem tud fegyverhasználatról. Rómában a július 21-i merényletkísérlet egyik feltételezett elkövetőjét vették őrizetbe.

Noha hivatalos bejelentés még nincs, tömegtájékoztatási eszközök tényként jelentik, hogy rendőrkézre került pénteken Rómában és Londonban a július 21-én a londoni metrórendszer három pontján és a brit fővárosban közlekedő egyik buszon elkövetett robbantásos merényletkísérlet mind a három eddig szabadlábon lévő elkövetője.

Robbanásról és lövöldözésről számoltak be a nyugat-londoni North Kensington lakói a BBC-nek. A kerületben a Scotland Yard ütött rajta egy házon. A rendőrök egy Muhammad néven szólított, a házába bezárkózott gyanúsítottal tárgyaltak hangosbeszélőkön.

#alt#
A rendőrök a kordonon kívülre kísérnek egy idős helyi lakost (Fotók: EPA)

Három embert letartóztattak. A BBC értesülései szerint egyikük az Oval Street-i robbantást követhette el a július 21-i sikertelen terrortámadásokkor. A hírcsatorna úgy tudja, hogy a 26-os busz elleni támadás gyanúsítottját is elfogták. Ezt a két gyanúsítottat nem nevezte meg eddig a Scotland Yard.

Lövések, robbanások

A ház a Dalgarno Gardens lakóövezetben van, a környéket kordonnal zárták le. Szemtanúk beszámolója szerint három lövés is eldördült, és egy bomba is robbant. "Nagy durranás volt, a föld is beleremegett" - nyilatkozta a BBC-nek az egyik helyi lakos. Mások elmondása szerint felfegyverzett rendőrök ostromolnak egy házat, ahol egy férfi barikádozta el magát.

#alt#
Kordon Notting Hillben

A BBC rendőrségi tudósítója szerint elképzelhető, hogy a lakók a ház ajtajának berobbantását hallhatták.

A szemtanúk szerint a környékre gázmaszkos rendőrök érkeztek. A BBC szakértője szerint ez arra utal, hogy a rendőrök könnygázt is bevetettek. A Guardian rendőrségi szakértői szerint a lakók által lövésnek vélt durranások akár a könnygázgránátok robbanásai is lehettek. A rendőrség nem tud lövöldözésről.

Két helyszínen akcióznak

A Guardian értesülései szerint másfél kilométerrel arrább, az egyik július 7-i robbantás helyszínének a közelében, a Travistock Road-on is körülzártak pár utcát. A BBC értesülései szerint a Liverpool Street-i megálló, a július 7-i robbantások egy másik helyszínének közelében is letartóztattak két nőt.

A Scotland Yard már egy hete Nagy-Britannia történetének legnagyobb hajtóvadászatát folytattja a múlt csütörtöki támadások elkövetőinek kézre kerítésére. Az egyik robbantót, Yasin Hassan Omart szerdán Birminghamben elfogták.


Nézze meg a londoni és a római akció képeit!

A másik megnevezett robbantó, Muktar Said-Ibrahim egyes feltételezések szerint busszal Amszterdamba szökött, ahonnan már Belgiumba távozott. A rendőrség korábban azt feltételezte, hogy a robbantók londoni házakban találhattak menedéket.

Rómában letartóztatták a július 21-i londoni merényletkísérletek egyik elkövetőjét, a szomáliai származású, brit állampolgárságú Osman Hussaint. Az apartmant, ahol a férfit őrizetbe vették, az akció után fehér ruhába öltözött vegyvédelmi rendőrök kutatták át, mert attól tartottak, hogy a gyanúsított mérgező anyagot tárolt lakhelyén.