Auguszta
-7 °C
0 °C

Kevesen merészkedtek pénteken a londoni metróra

2006.07.07. 11:25
Tavaly július 7-én négy brit állampolgárságú muszlim öngyilkos merénylő hátizsákokba rejtett pokolgépekkel három metrószerelvényt és egy emeletes buszt robbantott fel. A merényletekben 52 embert meghalt és több mint hétszáz súlyosan megsebesült. A támadás évfordulóján kevesen szálltak a londoni metróra, a rendőrfőnök pedig további támadásokra figyelmeztetett.

Nagy Britanniában pénteken a tavaly július 7-i londoni merényletek évfordulójára emlékeznek. A vizsgálat egy év elteltével épp olyan intenzitással folyik, mint az első nap után: jelenleg 30 ezer tárgyi bizonyítékot vizsgálnak, és 13 ezer tanúvallomás, valamint hatezer órányi, térfigyelő kamerákkal készült felvétel feldolgozása folyik. Ennek ellenére a rendőrség még nem indított eljárást senki ellen a merényletek kapcsán. A kormány beszámolója szerint egyelőre nem sokat tudnak az elkövetők motivációjáról, a feltételezett külföldi kiképzésükről és az al-Kaidával ápolt kapcsolatukról, írja a Reuters.

Üres metró, zsúfolt utak

A szokásosnál érezhetően kisebb volt a zsúfoltság és jóval nagyobb a biztonsági készültség a péntek reggeli csúcsforgalomban, és a Scotland Yard főparancsnoka egyértelműen további támadások veszélyére figyelmeztetett. A pénteki évforduló délelőttjén minden nagyobb londoni metró- és vasútállomás tele volt fegyveres rendőrökkel, a hátizsákkal utazókat megállították, és csomagjukat átvizsgálták.


Klikk a képre!

A Circle Line-on, az egyetlen olyan londoni metróvonalon, amely a metróban elkövetett robbantássorozat mindhárom érintett állomásán - Liverpool Street, King's Cross, Edgware Road - keresztülhalad, péntek reggel jól érzékelhetően kisebb volt a zsúfoltság, mint máskor. A Londonba bevezető utakon ugyanakkor jóval nagyobb volt a gépkocsiforgalom, mint általában, jelezve, hogy sokan ezen a napon inkább nem használták a londoni tömegközlekedést.

Nő a terrorveszély

Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka a BBC-nek adott, pénteken sugárzott hosszú interjúban azt mondta: a rendőrség "tudja", hogy lesznek még támadási kísérletek. Részletek nélkül hozzátette, hogy a Scotland Yard a tavalyi merényletek óta már három újabb próbálkozást hiúsított meg. Sir Ian szerint nem felelnek meg a valóságnak azok a hírek, amelyek szerint az elhárítás éppen a tavalyi merényletek előtt arra a következtetésre jutott volna, hogy a terrorveszély csökkent Londonban. A főparancsnok szerint a veszély nemhogy nem csökken, de folyamatosan növekszik, jóllehet "London most sem kevésbé biztonságos hely, mint tavaly július 7-én volt".

Péntek reggel, helyi idő szerint 9 óra előtt néhány perccel, az első pokolgép felrobbantásának idején megemlékezést tartottak a legsúlyosabban érintett londoni metróállomáson, a King's Crosson, ahol tavaly 26-an haltak meg a Piccadilly Line metróvonal felrobbantott szerelvényén. A megemlékezést Ken Livingstone londoni polgármester vezette, aki könnyek között méltatta a londoniak által a válságos percekben tanúsított bátorságot és nyugodtságot. Az állomás előtt fát ültettek az áldozatok emlékére, és virágcsokrokat helyeztek el.

Az egyik elkövetőről sugárzott felvételt az al-Dzsazíra és a BBC

A múlt évi londoni pokolgépes öngyilkos merényletek egyik elkövetőjéről sugárzott videofelvételt csütörtökön a terrorcselekmények első évfordulójához időzítve a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtévé, amit átvett a BBC. A felvételeken az angliai Leedsből származó Shehzad Tanweer, aki hét ember halálát okozta egy londoni metrószerelvényen, a nagy-britanniai muzulmánokat megszólítva hangoztatta, hogy azok a merényletek, amit (a londoniak) átéltek, csak a kezdet, további támadások várhatok, (mozgalmuk) egyre erősebb lesz.

A yorkshire-i kiejtéssel beszélő férfi azt is mondta, hogy addig folytatják a támadásokat, amíg a brit erőket nem vonják ki Afganisztánból és Irakból, amíg London nem szünteti be pénzügyi és katonai segítségét Amerikának és Izraelnek. Hozzátette, hogy (a londoniak) megérdemlik a merényletet, mert olyan kormányra szavaztak, amely elnyomja a Palesztinában, Afganisztánban, Irakban és Csecsenföldön élő muzulmán testvéreiket, hozzátartozóikat.

Az eredetileg egy iszlám internetes oldalon megjelent videón megszólalt Ajmán az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője, valamint a szervezet propaganda gépezetét irányító amerikai születésű Adam Gadahn, akit Azzám al-Amrikinak is hívnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!