Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ártatlannak valják magukat a londoni robbantók

2006.04.28. 14:32
Tagadják az emberölési vádakat a július 21-i, kudarcot valott londoni robbantások elkövetői. A terroristák azt állították, dirket kicsi bombákat robbantottak, a rendőrség szerint a pokolgépek csütörtököt mondtak, a detonátorok nem robbantották be a bombákat.

Hatból öten ártatlannak vallották magukat bírósági meghallgatásukon a tavaly július 21-i, kudarcba fulladt robbantássorozat elkövetői közül, jelentette a BBC. A 27 éves Muktar Saidot, a 23 éves Ramzi Mohamedet, a 24 éves Jaszin Omart és a 27 éves Omar Huszeint a "tömegközlekedésben részt vevők meggyilkolásának szándékával" és "házilagos bomba emberölési szándékú birtoklásával" vádolják, de ők tagadják bűnösségüket, írja a BBC.

Tagadta a vádakat a 32 éves Manfo Asiedu is, bár őt nem vádolták gyilkossági kísérlettel. Asiedu az egyik merénylet helyszínének közelében hagyott egy bombát a Little Wormwood parkban. A pokolgépet július 23-án találták meg.

A hatodik vádlott, a 23 éves Adel Yaha, akit csak emberélet veszélyeztetésre szőtt összeesküvéssel vádolnak, nem vallotta magát ártatlannak. Az ő ügyében már júniusban újabb meghallgatást tartanak, a magukat ártatlannak valló robbantók ügyében októberben kezdődhet el a per, írja a BBC.

Tavaly július 21-én, két héttel az ötvenhat halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletek után a magukat most ártatlannak valló robbantók megpróbálták lépésről lépésre lemásolni a július 7-i terrortámadást. Ők is négy metrószerelvényen és egy buszon akartak robbantani, de házi gyártású pokolgépeiknek csak a detonátorai robbantak be, így az akció meghiúsult.

Said, akit a csoport vezetőjének tartanak, római elfogásakor azt állította, szándékosan kicsi bombákat építettek, mivel céljuk nem az emberölés volt. A rendőrség szerint valójában váratlanul sűltek be a bombák.

A sikertelen támadást követő hajtóvadászat során a londoni rendőrök terroristának néztek egy a metrót futva megközelítő brazil villanyszerelőt, akit az akkor érvényben lévő "lőjj, hogy ölj" szabály értelmében közvetlen közelről több fejlövéssel kivégeztek.