Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Két gyanúsítottat tartóztattak le a londoni rendőrök

2005.07.25. 18:31
Szombaton is találtak pokolgépet Londonban. A sötét hátizsákba rejtett robbanószerkezet ugyanolyan, mint amik csütörtökön csődöt mondtak. A bombák egy mindössze száz boltban árult műanyag dobozban voltak. A rendőrök két gyanúsítottat letartóztattak.

Újabb két gyanúsítottat vett őrizetbe a múlt hét csütörtöki, félresikerült terrortámadások ügyében a brit rendőrség. A hatóságok ugyanakkor továbbra is keresik a merényletek elkövetőit.

Eddig öt embert tartóztattak le a robbantások miatt. A rendőrség hétfőn két merénylőt megnevezett, most vizsgálják, hogy Yasin Hassan Omar és Muktar Said-Ibraihim (aki Muktar Mohammed-Said néven is ismert) kapcsolatban állthatott-e a két és fél héttel ezelőtti, ötvenhárom áldozatot követelő londoni merényleteket elkövető Mohammed Sidique Khannal és Shazad Tanweerrel.

A rendőrség vizsgálja, hogy a négy merénylő találkozhatott-e egymással egy walesi vadvízievező-központban.

A hétvégén egy, a július 21-i merényletkísérletekben használtakhoz hasonló bombát találtak egy nyugat-londoni parkban. A bomba ugyanúgy sötét hátizsákba volt rejtve, mint csütörtökön, és ahogy két héttel korábban is.

A csütörtökön megtalált négy, és a szombaton megtalált ötödik bomba is ugyanolyan, 6,25 literes, indiai gyártmányú műanyag élelmiszeres tartályban volt. Londonban mintegy száz boltban árulnak ilyen tartályt. A belügyminiszter felkérte az üzletek vezetőit, hogy ha fel tudják idézni, ki vásárolt náluk ilyen terméket, lépjenek kapcsolatba a rendőrséggel.

A rendőrség a hétvégén beismerte, hogy nyomozói tévedésből lőttek agyon egy brazil villanyszerelőt pénteken. Az eset miatt Tony Blair nyilvánosan is bocsánatot kért az áldozat rokonaitól. A kormányfő szerint a rendőrök rendkívül kiélezett helyzetben cselekedtek.