Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Törölték a Malév londoni járatát

2006.08.10. 18:53
Le kellett zárni a londoni Heathrow repteret a terrorfenyegetés után kialakult káosz miatt. A géprobbantók leleplezésének hírére sosem látott biztonsági intézkedéseket vezettek be, az utasok csak a legszükségesebb holmijaikat vihetik magukkal a fedélzetre.

Egy gazdátlan csomag miatt rövid időre kiürítették a Ferihegyi repülőtér 2B termináljának egy részét, erősítette meg az MTI információját az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön. Garamvölgyi László elmondta, hogy találtak egy gazdátlan csomagot, emiatt kiürítették a terminál egy részét. A csomagot átvizsgálták, de nem volt benne bomba. Ezt követően visszaengedték az utasokat a terminálba. A szóvivő szerint rutinfeladatról volt szó.

Nem fogad járatokat a londoni terrorfenyegetés miatt bevezetett biztonsági intézkedések után kialakult kaotikus helyzet miatt London fő reptere, a Heathrow.

Délután a varsói repteret is lezárták, a hatóságok merényletfenyegetésről számoltak be. Az épületet kiürítették. Mint kiderült, egy gazdátlan csomag okozott pánikot.

Mi lesz a Londonban rekedt magyarokkal?

A londoni Heathrow repülőtéren rekedt magyar utasok egy része csütörtökön este tér haza a Gatwick repülőtérről induló MA 615-ös járattal, a többiekért pedig a magyar légitársaság egy nagyobb repülőgépet küld, amely másnap reggel viszi őket haza, tájékoztatta az MTI-t csütörtök délután Bánszki Mihály, a Malév londoni állomásvezetője.

A Malév a nap folyamán törölte MA 611-es London-Budapest járatát, amely 12.45-kor indult volna a Heathrow repülőtérről. A járat el sem indult Budapestről Londonba, minthogy a Heathrow időközben felfüggesztette az érkező járatok fogadását.

A Malév londoni illetékese elmondta, hogy a Heathrow-n várakozó 125 magyar utas közül 45-en vállalták, hogy átutaznak a Gatwickre, és onnan az esti Malév-géppel térnek haza. A többiek megvárják a Malév éjszakai gépét, amely pénteken a menetrend szerint, 7.15-kor indul velük haza Budapestre.

Bánszki Mihály közlése szerint a légitársaságok egy része számára már engedélyezték a leszállást a Heathrow-n, míg egy másik csoportjuk - köztük a Malév - egyelőre nem kapott engedélyt erre, ezért döntöttek úgy, hogy a Gatwickről küldik haza azokat a magyar utasokat, akik nem akarnak péntek reggelig várni.

Késések mindenfelé

A British Airways Londonból induló járatai több mint 10 órát késnek. Glasgowban és Manchesterben is 1-3 órás késésekről számoltak be.

A budapesti nemzetközi légikikötőbe, Ferihegyre érkező és az innen induló járatok nagy késéssel érkeznek és indulnak el, és fokozták az ellenőrzéseket is.

A brit és az amerikai terrorkészültség miatt Németországban is fokozták a biztonsági intézkedéseket. A szakértők attól tartanak, hogy ez komoly fennakadásokat okozhat a nagy nemzetközi forgalmat lebonyolító reptereken, így Frankfurtban és Münchenben.

Miután a Scotland Yard 18, repülők elleni merényletekre készülő embert fogott el Londonban, a brit belügyminisztérium a legmagasabb, kritikus riasztási szintet rendelte el. Mivel a nyomozás adatai szerint a terroristák folyékony robbanószert akartak kézipoggyászban a gépekre csempészni, a repülőkről letiltották a kézipoggyászokat.


Ferihegyi repülőtér 2 B terminál

Minddent elvesznek

Az utazók - és ez vonatkozik a Londonban csak átszálló utasokra, illetve az amerikai hatóságok kérésére a New Yorkba tartó járatokra is - minden csomagjukat, beleértve még a szemüvegtokokat, mobiltelefonokat is, kötelesek poggyászként feladni. A gépekre csak utiokmányaikat, orvosi utasításra szedett gyógyszereiket, tok nélküli szemüvegüket vagy kontaktlencséjüket vihetik magukkal, de kontaktlencse-folyadékot már nem.

A csecsmővel utazók magukkal vihetik a bébitápot is, de a kisdedek tejét kísérőjüknek a biztonsági ellenőrzéskor meg kell kóstolniuk, bizonyítandó, hogy nem robbanószer.

Mindezt kizárólag átlátszó, műanyag zsákban vihetik magukkal a fedélzetre.

A BBC tudósítója a gatwicki reptéren ellenőrizte a biztonsági intézkedéseket. Beszámolója szerint minden csomagot - még a mobiltelefonokat, iPodokat, de még a szemüvegtokokat is poggyászként kell feladni. David Learmount, a Flight International szakírója szerint a repülés történetében most először tiltották le a kézipoggyászokat a repülőkről.

Amerikában és Oroszországban is szigorítottak

Emelete a terrorkészültségi szintet az amerikai Belbiztonsági Minisztérium is. A csütörtök hajnali döntés szerint fokozottan ellenőrzik a Nagy-Britanniából Amerikába érkező repülőgépek utasait. A minisztérium a második legmagasabb, narancs színű riasztást rendelt el a reptereken, fokozottan ellenőrzik a légiutasokat.

Szigorították az utasok ellenőrzését minden olyan orosz repülőtéren, ahonnét Londonba indulnak, illetve onnan érkeznek járatok. A szóvivő szerint az utasok és csomagjaik "pótlólagos átvizsgálásáról" van szó, de semmiféle korlátozást nem rendeltek el a Londonba repülő orosz légitársaságok járatain.