Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Fokozatosan javul a helyzet a brit repülőtereken

2006.08.10. 22:01
Javult a helyzet csütörtök késő délutánra a nagy-britanniai repülőtereken, amelyeken fokozatosan visszatér a forgalom a szokásos kerékvágásba, de a szigorított biztonsági intézkedések továbbra is érvényben maradnak. Bush - aki a hírek szerint már szombaton tudhatott a merénylettervekről - szerint az "iszlám fasiszták" mindent eszközt felhasználnak arra, hogy csapást mérjenek a szabadságot szerető Amerikára.

A főbb brit repülőterek közül Heathrow-n az összes rövid távú járat fogadására vonatkozó tilalmat feloldották, bár a repülőtér továbbra sem működik teljes kapacitással. A nap folyamán összesen 182 járatot függesztettek fel a legnagyobb londoni repülőtéren. A repülőtérről induló járatok az utasok motozása miatt jelentős késéseket szenvednek. A szigorú intézkedésekre azután került sor, hogy csütörtök reggel a Scotland Yard bejelentette: kézipogyászban a fedélzetre csempészett bombákkal akartak felrobbantani Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó járatokat terroristák. A londoni terrorpánikról további részletek itt. >>>

A londoni Heathrow repülőteret üzemeltető BAA társaság szóvivője közölte, a légi közlekedésben bekövetkezett fennakadások felszámolása megkezdődött, de továbbra is érvényesítik az új biztonsági előírásokat, ezért minden utast arra kérnek, aki pénteken vagy a hétvégén repülőútra indul, hogy készüljön fel az új körülményekre. Ez azt jelenti, hogy nem vihet fel senki kézi poggyászt a fedélzetre, csupán a legszükségesebb személyes tárgyakat egy átlátszó műanyag tasakban, és késésekre kell készülni.

A légitársaságok több száz Nagy-Britanniába érkező és induló járatot töröltek a nap folyamán. Így a német Lufthansa törölte Heathrow-ra induló járatait, és az Iberia spanyol légitársaság is szünetelteti nagy-britanniai járatait, míg az Easyjet "fapados" légitársaság az összes Londonból induló járatát törölte. A Ryanair légitársaság szintén nagyszámú, Londonból induló járatát törölte, az intézkedés különösen a Stansted repülőteret érinti.

A Gatwick repülőtéren, amelyen a nap folyamán egy időre felfüggesztették a járatokat, a legtöbb járat ismét üzemel. A lutoni repülőtér szóvivője közölte, hogy a legtöbb járaton késések voltak, és az Easyjet járatainak törlése mellett nagyszámú érkező járatot is felfüggesztettek. A repülőtérre csak az utasokat engedik be. A Stansted repülőtér szóvivője közölte, hogy az induló járatok egyharmadát törölték.

A nagy-britanniai és egyesült államokbeli biztonsági intézkedések nyomán Németországban is emelték a terrorveszély elleni készültségi szintet csütörtökön. A berlini belügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy tovább szigorították a légi közlekedés biztonságát célzó intézkedéseket. A hatóságok kora esti mérlege szerint törölték a Lufthansa német légitársaság több mint harmincöt járatát, amelyek Nagy-Britanniába indultak volna. Három repülőgépet pedig már a levegőből fordítottak vissza Frankfurt, Hamburg és Düsseldorf repülőterére. A csütörtöki légiközlekedési káoszról itt olvashat bővebben. >>>


Hatalmas káoszt okozott a terrorfenyegetés a londoni reptereken.

Összevonta londoni járatait a Malév: a három járat utasait a szokottnál nagyobb kapacitású és több üléssel ellátott gépekkel elvitték Londonba, tájékoztatta az MTI-t a légitársaság szóvivője csütörtökön este fél 10 órakor. Délután 17 óra 10 perckor elindult a Gatwick-re tartó járat, az eredetileg tervezett Fokker helyett egy Boeing 737-700-as géppel. 18 óra 43 perckor pedig felszállt a Heathrow-ra tartó járat is, ez egy 180 személyes Boeing volt - tette hozzá Németh Krisztina. Mint mondta, a két járat el tudta vinni a három járat összes, a nap folyamán összegyűlt utasát Londonba.

Bush iszlám fasisztákról beszélt

Az "iszlám fasiszták" mindent eszközt felhasználnak arra, hogy csapást mérjenek a szabadságot szerető Amerikára, de a kormány megvédi a nemzetet, így reagált George Bush amerikai elnök csütörtökön a Nagy-Britanniában meghiúsított merénylettervek hírére. Az Egyesült Államok nagyobb biztonságban van, mint a 2001. szeptember 11-i támadások előtt volt, a kormány sok intézkedést hozott ennek érdekében. Még sincsen teljes biztonság, terroristák merényletet terveztek "az ellen, amiben hiszünk" - mondta az elnök a Wisconsin állambeli Green Bayben.

"Hiba azt hinni, hogy az Egyesült Államokat nem fenyegeti veszély" - mondta az elnök, és hozzátette, hogy éppen ezért minden eszközt megadtak a hatóságoknak annak érdekében, hogy meg tudják védeni az embereket. A szükséges intézkedések miatt az utazók kényelmetlenségekre számíthatnak, türelemre és éberségre van szükség - hangoztatta. Az amerikai elnök nagyra értékelte az amerikai és brit hatóságok közötti együttműködést. Tony Snow fehér házi szóvivő közlése szerint Bush már szombaton és szerdán is beszélt telefonon Tony Blair brit kormányfővel a merénylettervekről.

Napokon belül robbantottak volna

Küszöbön állt több transzatlanti járat felrobbantása, napokon belül megvalósíthatták volna az összeesküvés tervét - közölte egy brit biztonsági forrás csütörtökön. Korábban Peter Clarke, a Scotland Yard terrorizmus ellenes részlegének vezetője arról beszélt, hogy még folytatódik a nyomozás a merénylők által megcélzott járatok száma, úti célja és az merényletek időzítése ügyében. A BBC brit közszolgálati televízió szintén biztonsági forrásokból szerzett értesülése szerint a merénylethullámban összesen kilenc repülőgépet terveztek a levegőben felrobbantani a merényletre szövetkezők.

A Londonból Amerikába tartó repülőgépeken tervezett robbantássorozat lett volna az al-Kaida terrorcsoport második nagy csapása 2001 óta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori szakértője, Bob Baer szerint, akit Fox News szólaltatott meg csütörtökön. Az amerikai hírtelevízió a brit és amerikai hírszerzés nagy sikerének nevezte a merényletterv meghiúsítását. Bob Baer úgy ítélte meg, hogy az al-Kaida által nyilvánvalóan hosszú időn keresztül, alaposan előkészített robbantások a 2001. szeptember 11-i támadásokhoz hasonló mérvűek lettek volna. A 6-10 légi járaton tervezték végrehajtani, nem sokkal a 2001-es merényletek ötödik évfordulója előtt.

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter a merénylettervek csütörtök reggeli felfedése után szintén arról beszélt, hogy a tervezett végrehajtási mód az al-Kaida terrorhálózatra enged következtetni. Bob Baer hangsúlyozta: a terroristák a repülőtéri biztonsági felügyelet kikerülésére a legmodernebb technikákat és talán az eddig használt legfejlettebb robbanószert alkalmazták volna.

Egyebek között olyan, háztartási boltban megvásárolható vegyszereket csempésztek volna a repülőgépek fedélzetére, amelyeket repülés közben kevertek volna össze, azaz egyszerűen a kézipoggyászban elrejtett alkotórészekből állíthatták volna össze robbanószerkezeteiket a terroristák. A detonátor sem lett volna gond, ma már egy golyóstollból is lehet robbanószerkezetet készítenim tette hozzá a szakértő. Andrea Sella amerikai vegyészprofesszor úgy vélte, hogy olyan különleges, TITP-nek nevezett folyékony robbanóanyagról van szó, amely teljesen eltér a hagyományos robbanószerektől. Ez a keverék nem tartalmaz nitrogént és például a dinamittal vagy a plasztikbombával szemben nem okoz lángokat robbanáskor.

Tőzsdehatás

Bár a Bank of America szakértői szerint a meghiúsított nagy-britanniai merényletkísérletnek nem lesznek tartós gazdasági következményei - hacsak nem a tovább növekvő biztonsági költségek miatt -, a világ vezető tőzsdeindexei zuhanni kezdtek, elsősorban az utazási cégek részvényeinek árfolyamcsökkenése volt nagy, és romlott a font, sőt, csökkent az olaj ára is. A Bank of America európai vezető közgazdásza szerint nem valószínű, hogy az események nyomán az emberek változtatnának utazási és fogyasztási szokásaikon, legalábbis olyan mértékben nem, ami már a makrogazdasági mutatók alakulásában is megmutatkozhatna.

A terrorriadó azonban világszerte a veszteségzónába rántotta a vezető tőzsdemutatókat: közép-európai idő szerint délután öt óra után a londoni FTSE-100 index 30,70 pontos, a frankfurti DAX-30 mutató 65,10 pontos csökkenést jelzett, míg a Wall Streeten a mutatók már magukhoz tértek: a nyitáskori veszteségek után a DJIA ipari mutató már 24,73 pontos, az összetett Nasdaq index 3,53 pontos nyereségnél járt.

El akarták téríteni a katari légitársaság gépét

Bár nem kapcsolódik szorosan a londoni terrorpánik eseményeihez, de fokozott figyelem irányult arra légi incidensre, amiről az al-Dzsazíra katari hírtévé számolt be. A hírek szerint meghiúsították csütörtökön a katari légitársaság egy repülőgépének eltérítését. Ammáni repülőtéri illetékesek arról számoltak be, hogy egy férfi be akart hatolni a katari légitársaság Ammanból Dohába tartó repülőgépének pilótafülkéjébe kezében egy folyadékot tartalmazó üveggel.

A jordániai kormány szóvivője később azonban közölte, hogy az eritreai származású férfi "szóváltásba keveredett az utaskísérővel és nem szándékozott eltéríteni a repülőgépet. A kezében valóban volt egy üvegfiola, de a orvosságot tartalmazott. Az utas a repülőgép felszállása után néhány perccel akarta használni a mellékhelyiséget, a stewardess azonban visszaküldte őt a helyére. Szóváltás keletkezett, és a férfi fellökte az utaskísérőt, mielőtt mások leteperték őt. A pilóta úgy döntött, hogy visszatér a jordániai fővárosba, ahol a rendbontót őrizetbe vették.