Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Robbanás egy orosz atomerőműben

2005.12.16. 08:27
Csütörtök hajnalban a leningrádi körzetben lévő atomerőmű területén felrobbant egy olvasztókemence, de csak péntek reggel számoltak be a balesetről. Állítólag a sugárzás normális.

Felrobbant egy olvasztókemence a leningrádi körzetben lévő atomerőműhöz tartozó, jelenleg nem üzemelő második energiablokk területén, a sugárzás a megfelelő szinten maradt - közölte pénteken az orosz atomenergia-hivatal (Roszenergoatom) szóvivője. (A Szentpétervárt körülvevő, másfél millió lakosú terület hivatalosan továbbra is a város régi nevét viseli.)

#alt#
Atomerőmű a tengerparton (Fotó: ccb.se)

Mint az orosz illetékes - a RIA-Novosztyi hírügynökség jelentése szerint - elmondta, a robbanás egy fémhulladékot feldolgozó olvasztókemencében következett be, s a detonáció miatt egy ember meghalt, ketten megsérültek, s az olvasztott fém szerteszét repült.

A radioaktív sugárzás az energiablokk normális munkájának megfelelő szinten van, nem haladja meg a 16 mikroröntgent óránként, közölte a konszern sajtószóvivője.

Nem is az erőműnél volt a robbanás?

Az orosz polgári védelem igazgatója, Viktor Belcov szerint a robbanás nem is az atomerőműben, hanem a Szosznovij Bor városában működő, Ekomet-SZ nevű vállalat területén következett be. (Maga az atomerőmű ugyanebben a városban található egyébként.) A polgári védelem illetékese megerősítette viszont, hogy a Szosznovij Bor iparzónájában bekövetkezett robbanásban hárman megsérültek, akiket kórházba szállítottak. Az Ekomet-SZ épülete súlyos károkat szenvedett, tette hozzá Belcov.

#alt#
Az erőmű bejárata (Fotó: dcmm.kiae.ru)

A leningrádi atomerőmű második energiablokkja jelenleg nem működik, minthogy idén júliusban leállították általános felújítás céljából. A robbanás még csütörtök hajnalban történt.

A leningrádi atomerőmű, amely a legnagyobb villanyenergia-termelő Oroszország északnyugati részén, a Finn-öböl partján fekvő Szosznovij Bor településen található, Szentpétervártól 80 kilométernyire délnyugatra, a Leningrádi területen. Az erőműhöz 4 energiablokk tartozik, egyenként 1000 megawatt kapacitással.