Eleonóra
-1 °C
2 °C

Egy bűnös, egy nem

2001.01.31. 11:23
Egy vádlottat bűnösnek találtak, egyet pedig felmentettek a bírák a Lockerbie-per szerdán kihirdetett ítéletében. A per kimenetelétől függetlenül az áldozatok rokonai több esetben polgári pert szeretnének indítani a líbiai kormány ellen, akit a robbantás közvetlen felelősének tartanak. A január 19-én véget ért per 60 millió dollárba került.
A vádlottak
Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahit bűnösnek találta, míg Al-Amin Khalifa Fhimaht felmentette a Lockerbie-perben ítéletet hirdető három bíró. Az ítélet kihirdetését nem közvetítették élőben, hanem egy médiaközpontban összegyűlt 200 újságíróknak mutatták, akik szóban ismertették a teremben történteket. A Sky News újságírója szerint egyik vádlott sem reagált különösebben az ítéletre.

Megrahi esetében több bizonyíték létezett, egy repülőtéri eladó tanúsága szerint neki adott el egy olyan esernyőt, melyet később a Samsonite bőröndben a robbanóanyag mellé helyeztek el, illetve látott Megrahi kezében egy Samsonite bőröndöt. Fhimah esetében kevesebb bizonyíték volt, feltehetően ezért mentették fel a bírák.

Tripoli enyhítésre vár

A líbiai kormány elfogadta ugyan a skót bíróság döntését, de szóvivője útján bejelentette, fellebbezni fognak az ítélet elle. Mindemellett Tripoli a verdikt kihírdetése után arra számít, hogy enyhítik az ország ellen érvényben lévő nemzetközi szanckiókat. Washingtonban azonban úgy vélik: mindez még nem elég ahhoz, hogy felfüggesztenék, avagy eltörölnék a bűntető intézkedéseket.

A robbantás

A merényletnek 270 áldozata volt
A Lockerbie-per azért volt lehetséges, mert a líbiai kormány kiadta a nemzetközi bíróságnak a terrorista cselekmény elkövetésével gyanúsított két líbiai ügynököt. A nemzetközi egyezmények következtében a pert egy skóciai bíróság tárgyalta (Lockerbie Skóciához tartozik), Hollandiában, egy amerikai katonai bázison, a Camp Zeist-en.

A per 2000. május 3-án kezdődött, a felolvasott vádirat szerint a két líbiai férfi helyezte el a Pan Am Londonból New Yorkba tartó 103-as járatára azt a Samsonite bőröndöt, melybe Semtex robbanóanyagot helyeztek. A poggyászt korábban Máltában helyeztek el egy Frankfurtba tartó gépre, 1988. december 21-én pedig a járatcímke szerint azt áthelyezték a 103-as londoni gépre. A Boeing 747-es a skóciai Lockerbie városa felett robbant fel, 270-en haltak meg – közöttük négy magyar áldozat is volt.

A per története

A vádpontok felolvasása után a vádlottak tagadták az ellenük felhozott vádakat. A védők felolvastak egy arab neveket tartalmazó listát – szerintük az általuk megnevezettek között vannak, akik valójában felelősek a katasztrófáért. A listán a Palesztin Front Palesztina Felszabadításáért és egy PPSF-ként említett csoport tagjai is szerepeltek. A per során is a védők más szervezetek és országok felelősségét próbálták bizonyítani.

Lord Sutherland, a főbíró
A per során a történelemben először a CIA titkosszolgálati tevékenység során született táviratokat szolgáltatott ki az idegen, skót bíróságnak. A történelem másodszor nem ismétlődött meg, a szíriai kormány megtagadott bármiféle irat kiadását. A szíriai hatóságok tagadása a per jelentős rövidüléséhez vezetett, hisz a védelem – bizonyítékok, tanúk híján – kénytelen volt befejezni munkáját.

Az áldozatok rokonai a törvényszék közelében várják az ítélet kihirdetését. Sokan – a bírák döntésétől függetlenül – polgári pereket terveznek a líbiai kormány ellen, miután közvetlenül őket tartják felelősnek.

A 60 millió dollárt felemésztő per január 19-án fejeződött be, 84 napig tartott a bizonyítékok bemutatása, 230 tanút hallgattak ki, és 10 232 oldalnyi perirat keletkezett, ami több mint hárommillió szót jelent.