Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Vallott a Lockerbie-per koronatanúja

2000.09.27. 20:17
Közel egy hónapos szünet után szeptember 21-én újra kezdődött a Lockerbie-per. A bíróság előtt szeptember 26-án, kedden Giaka a líbiai-amerikai kettős ügynök a vádlottakra nézve terhelő tanúvallomást tett, az ügy tárgyalása folyamán ő az első tanú, aki kapcsolatba hozta a két vádlottat a Boeing felrobbantásával.
Vallott a Lockerbie-per koronatanúja
Az augusztus végén félbeszakadt per szeptember 21-én folytatódott, mikor a bíróság a kettős ügynök CIA-nak küldött táviratairól tárgyalt. A CIA történelme során először idegen bíróságnak kiadott olyan titkos iratokat, melyek a hírszerzési tevékenység folyamán születtek. A védelem azonban további adatokat kért a CIA-től a tanúként meghallgatandó líbiai kettős ügynökről. Az amerikai titkosszolgálat további 36 táviratot bocsátott az ügyvédek rendelkezésére.

A líbiai kettős ügynök, Abdul Majid Giaka szeptember 26-án, kedden jelent meg a törvényszék előtt. A több mint tíz éve Amerikában hamis személyazonossággal védett tanút 30 amerikai rendőr kísérte a skóciai Lockerbie-be. Tanúvallomását is különleges biztonsági intézkedések közepette tette meg: spanyolfal mögött ült, hangját eltorzították.

Giaka tanúvallomásában elmondta, hogy ismerte a két vádlottat, ők is a líbiai tikos szolgálat tagjai voltak. Al-Amin Khalifa Fhimah, az egyik vádlott, Giaka közeli munkatársa volt. 1986 augusztusában Fhimah két téglányi TNT-t mutatott Giakának, és olyan helyre zárta el azt, ahová csak Fhimahnak volt kulcsa. A robbanóanyagot Fhimah szerint al-Megrahittől, a másik vádlottól kapta.

Abban az évben az egyik felettesétől kapott feladat az volt, hogy írjon egy jelentést arról, hogyan lehetséges egy kísérő nélküli csomagot egy Nagy-Britanniába tartó repülőjáratra elhelyezni. Giaka azt vallotta, hogy 1988. december 7-én látta a két vádlottat a máltai Luqa repülőtéren - a vádlottak repülőtéri alkalmazottakként dolgoztak ott - amint egy barna Samsonite bőröndöt a csomagok közül magukhoz vesznek, és a vámvizsgálatot kijátszva továbbviszik.

A vád hitetlenkedve fogadta Giaka tanúvallomását, mivel számos a bíróság előtt elmondott részlet nem szerepel a CIA-nak küldött táviratokban.

Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahit és Al-Amin Khalifa Fhimaht azzal vádolják, hogy felelősek az 1988. december 21-én szerencsétlenül járt Pan Am-járat katasztrófájáért. A vád szerint a két líbiai ügynök egy Samsonite bőröndöt helyezett egy Frankfurtba tartó gépre, a bőröndbe Semtex robbanóanyagot rejtettek. A poggyászt - járatcímkéje szerint - december 21-én a 103-as londoni gépre helyezték. A Boeing 747-es a skóciai Lockerbie városa felett robbant fel. A merényletnek 270 áldozata volt - köztük négy magyar - a 243 utas és a 16 főnyi személyzet a gépen, további 11 ember a földön lelte halálát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!