Irán a felelős a Lockerbie-robbantásért

2000.06.05. 11:38
Irán a felelős a több mint tíz évvel ezelőtti Lockerbie-merényletért - vallotta a CBS hírtelevízió 60 Minutes című adásában Ahmad Behbahani, aki volt iráni titkosügynöknek mondja magát. Behbahani szerint a '88-as terrortámadás országa bosszúja volt, amiért ugyanabban az évben az USA lelőtt egy iráni repülőgépet. Az amerikai külügyminiszter szerint lehet, hogy Behbahani így akar bosszút állni hazáján, amiért kegyvesztetté vált, ezért óvatosan kell kezelni a vallomást.
1988 decemberében a Pan Am amerikai légitársaság 103-as számú járata felrobbant a skóciai Lockerbie város felett. A gépen minden utas, összesen 259 ember halt meg a katasztrófában. A terrorista akcióért mindeddig Líbiát tartotta felelősnek a CIA.

Több évig tartó nyomozás után jelenleg is folyamatban van a terrorcselekmény feltételezett végrehajtóinak tárgyalása Hollandiában. A bejelentés - amennyiben igaznak bizonyul - nemcsak a bírósági eljárás kimenetelét befolyásolja majd, hanem az Egyesült Államokat iráni külpolitikájának komoly felülvizsgálatára készteti.

Irán a felelős?
Behbahani, a volt titkosszolga, akinek menekülnie kellett Iránból és egy török menekülttáborban adott interjút a CBS-nek, mindenesetre ragaszkodik verziójához. Szerinte a merényletet nem Líbia, hanem Irán tervezte meg. Az arab országban - Behbhani szerint - egy terroristakiképző-bázison kilencven napos felkészítő edzést is tartottak a leendő robbantóknak, hogy bizonyosan sikeres egyen a decemberi akció. Az iráni ex-kém szerint a tömeggyilkosság Irán bosszúja volt, amiért a Nagysátán 1988-ban lelőtt egy iráni gépet, 290 ember halálát okozva.

Mivel a térségben lévő országok legtöbbje meglehetősen gyengéd érzelmeket táplál az Egyesült Államok iránt, az ügy elég zavaros. A Hollandiában folyó tárgyaláson vádolt líbiai terroristák szerint a merényletet szélsőséges palesztinok hajtották végre, akiket Szíria támogatott. Az utóbb előkerült iráni szerint viszont hazája az értelmi szerző, hiszen Irán korábban előre figyelmeztette a világot: véres eső hull majd alá, bosszúból a '88-as amerikai támadásért.

A CIA érdekesnek találja Behbahani vallomását. Egy, a CBS-nek nyilatkozó amerikai ügynök szerint minden információt ki kell vizsgálni, ami közelebb vihet a megoldáshoz. Az amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright asszony ugyanakkor mindenkit óvatosságra int, mondván, hogy neki gyanús az iráni forrás. ,,Ebben az emberben óriási keserűség halmozódott fel. Lehet hogy csupán bosszút akar állni hazáján, amiért kegyvesztetté vált." - mondta az ügyről az amerikai külügyminiszter.