Máté, Mirella
12 °C
30 °C

A Lockerbie-koronatanú szeptemberben vall

2000.08.30. 17:45
A vád koronatanújának számító líbiai kettős ügynök vallomása a védelem további információkérése miatt egy hónappal halasztódott. A hét elején a CIA - a történelem során először - egy idegen bíróság rendelkezésére bocsátott olyan táviratokat, melyekben titkosszolgálati információkat tárnak a nagyközönség elé.

Abdul Majid Giaka, a CIA líbiai ügynökének tanúvallomása egy hónappal halasztódik, miután a védőügyvédeknek további, CIA-archívumban fellelhető adatokra van szükségük a keresztkérdések megfogalmazásához. A főbíró, Lord Sutherland, sajnálta a késlekedést, de szerinte a jó munkához idő kell.

Giaka tanúvallomása és a CIA-táviratok kulcsszerepet játszanak a két líbiai - Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi és Al-Amin Khalifa Fhimah - ellen indított perben. Giaka előreláthatóan szeptember 26-án jelenik meg a skót törvényszék előtt. A CIA-archívumban nemcsak tevékenységéhez kapcsolódó iratokat, hanem az ügyben a védelem szerint érintett palesztin terroristacsoportokról is információt keres az amerikai titkosszolgálat.

A CIA először ad idegen bíróságnak titkos dokumentumokat

A két vádlott
A hét elején a CIA - a történelem során először - egy idegen bíróság rendelkezésére bocsátott olyan táviratokat, melyekben titkosszolgálati információkat tárnak a nagyközönség elé. Az iratokból kiderül, hogy Giaka, a P1 kódnevű ügynök 1000 dolláros havi fizetést kapott szolgálataiért, de a CIA azt fontolgatta, hogy nem fizeti tovább, ha a kettős ügynök nem szolgáltat további információkat a Líbiai Titkosszolgálatról. A táviratok szövegéből az is kiderül, hogy a líbiai férfi látszólagosan ellenzője volt Khadafi rendszerének.

A huszonöt táviratot 1988. augusztus 10. és 1989. augusztus 31. között Giakat kihallgató ügynökök küldték Washingtonba. A líbiai titkosszolgálatnak is dolgozó férfi önként ajánlotta fel szolgálatait a CIA-nek.

A vád

Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahit és Al-Amin Khalifa Fhimaht azzal vádolják, hogy a Líbiai Arab Légitársaság alkalmazottainak álcázva magukat Málta Luqa repülőterén egy Frankfurtba tartó gépre tették a bombát tartalmazó bőröndöt. A poggyász járatcímkéje szerint a 103-as londoni gépre helyezték a tulajdonos nélküli bőröndöt. A gép a skóciai Lockerbie városa felett robbant fel. A merényletnek 270 áldozata volt - köztük négy magyar - a 243 utas és a 16 főnyi személyzet a gépen, további 11 ember a földön lelte halálát.