Judit
2 °C
7 °C

A Lockerbie-koronatanú szeptemberben vall

2000.08.30. 17:45
A vád koronatanújának számító líbiai kettős ügynök vallomása a védelem további információkérése miatt egy hónappal halasztódott. A hét elején a CIA - a történelem során először - egy idegen bíróság rendelkezésére bocsátott olyan táviratokat, melyekben titkosszolgálati információkat tárnak a nagyközönség elé.

Abdul Majid Giaka, a CIA líbiai ügynökének tanúvallomása egy hónappal halasztódik, miután a védőügyvédeknek további, CIA-archívumban fellelhető adatokra van szükségük a keresztkérdések megfogalmazásához. A főbíró, Lord Sutherland, sajnálta a késlekedést, de szerinte a jó munkához idő kell.

Giaka tanúvallomása és a CIA-táviratok kulcsszerepet játszanak a két líbiai - Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi és Al-Amin Khalifa Fhimah - ellen indított perben. Giaka előreláthatóan szeptember 26-án jelenik meg a skót törvényszék előtt. A CIA-archívumban nemcsak tevékenységéhez kapcsolódó iratokat, hanem az ügyben a védelem szerint érintett palesztin terroristacsoportokról is információt keres az amerikai titkosszolgálat.

A CIA először ad idegen bíróságnak titkos dokumentumokat

A két vádlott
A hét elején a CIA - a történelem során először - egy idegen bíróság rendelkezésére bocsátott olyan táviratokat, melyekben titkosszolgálati információkat tárnak a nagyközönség elé. Az iratokból kiderül, hogy Giaka, a P1 kódnevű ügynök 1000 dolláros havi fizetést kapott szolgálataiért, de a CIA azt fontolgatta, hogy nem fizeti tovább, ha a kettős ügynök nem szolgáltat további információkat a Líbiai Titkosszolgálatról. A táviratok szövegéből az is kiderül, hogy a líbiai férfi látszólagosan ellenzője volt Khadafi rendszerének.

A huszonöt táviratot 1988. augusztus 10. és 1989. augusztus 31. között Giakat kihallgató ügynökök küldték Washingtonba. A líbiai titkosszolgálatnak is dolgozó férfi önként ajánlotta fel szolgálatait a CIA-nek.

A vád

Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahit és Al-Amin Khalifa Fhimaht azzal vádolják, hogy a Líbiai Arab Légitársaság alkalmazottainak álcázva magukat Málta Luqa repülőterén egy Frankfurtba tartó gépre tették a bombát tartalmazó bőröndöt. A poggyász járatcímkéje szerint a 103-as londoni gépre helyezték a tulajdonos nélküli bőröndöt. A gép a skóciai Lockerbie városa felett robbant fel. A merényletnek 270 áldozata volt - köztük négy magyar - a 243 utas és a 16 főnyi személyzet a gépen, további 11 ember a földön lelte halálát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?