Valér
-2 °C
0 °C

Nem Kaddafiék ajánlottak 2,7 milliárd dollárt a Lockerby áldozatoknak

2002.05.29. 18:30
Nem Líbia, hanem az ország vezetésével a kérdésről nem egyeztető líbiai üzletemberek egy csoportja ajánlott fel kártérítést a Lockerby tragédia áldozatainak. Az amerikai kormányzat felháborítónak tartja a líbia kártérítési ajánlatot, mivel az üzletemberek a szankciók feloldását várják a 2,7 milliárd dolláros összeg kifizetéséért. Az áldozatok családjainak jogi képviselője szerint Líbia hamarosan felelősséget vállal a Pan-Am repülőjének felrobbantásáért.
Líbia tagadja a Lockerby tragédia áldozatait képviselő New York-i Kreindler and Kreindler ügyvédi iroda állítását, hogy 2,7 milliárd dolláros kártérítést ajánlott volna az áldozatok hozzátartozóinak. Líbiának semmi köze ehhez az úgynevezett megállapodáshoz - áll a kormányzat hivatalos közleményében. Azt azonban elismerték, hogy líbiai üzletemberek és ügyvédek tárgyalásokat folytattak az áldozatok jogi képviselőivel, bár, mint a közleményben írták, erről nem értesítették hivatalosan az ország vezetését.

Felelősséget kell vállalniuk

A merényletnek 270 áldozata volt
Nem elég ha kártérítést fizet, a felelőséget is vállalnia kell Líbiának a Lockerby merényletért. Az üzletemberek ajánlata szerint a Lockerby merénylet 270 áldozatainak ajánlott 2,7 milliárd dolláros kártérítésért cserébe a nemzetközi szankciók feloldását várják el - írja a BBC. Az amerikai kormányzat képviselői szerint azonban elképzelhetetlen, hogy az ajánlat megváltoztatná az Egyesült Államok Líbiával szembeni politikáját.

Az amerikaiak az ENSZ álláspontját követve közölték: a szankciók feloldásához Líbiának a felelősséget is vállalnia kell a Pan-Am repülőjének Skócia feletti felrobbantásáért. Az áldozatok hozzátartozóit képviselő New York-i Kreindler and Kreindler ügyvédi iroda szerint Líbia hamarosan beismeri a felelősségét - írja a BBC. A líbiai, amerikai és brit tisztviselők június 6-án találkoznak Londonban - jelentette be a brit külügyminisztérium.

A feltételezett üzlet keretében Líbia tízmillió dolláros kártérítést ajánlott minden egyes áldozat után, viszont csak részletekben fizetne. Az összeg kifizetésének negyven százalékát az ENSZ, újabb negyven százalékát pedig az amerikai szankciók feloldásához köti. A fennmaradó húsz százalékot azután utalná a líbiai vezetés, hogy az Egyesült Államok leveszi az országot a nemzetközi terrorizmust szponzoráló államok listájáról.

Felháborító ajánlat

Egy vezető amerikai kormányzati tisztviselő felháborítónak nevezte a Líbiai ajánlatot. Nem hiszem, hogy Bush elnök, vagy a kongresszus elfogadná ezeket a feltételeket - mondta el a tisztviselő az AFP-nek. A kártérítésről a családokkal kell tárgyalnia Líbiának, a szankciók feloldása viszont a kormányzat ügye - tette hozzá. A brit külügyminisztérium szerint az ajánlat "jelzés, hogy Líbia hajlandó alávetni magát az ENSZ határozatainak".

Az elmúlt évben egy skót bíróság bűnösnek találta Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahit, a líbiai titkosszolgálat egyik ügynökét a merénylet elkövetésében. A merénylet másik gyanúsítottját felmentette a Hágában ülésező bíróság. Líbia hivatalosan visszautasította a felelősségét a robbantásban - írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!