Titkos távirat a Lockerbie-per kulcsa?

2000.08.23. 12:18
A három hetes nyári szünet után újraindított Lockerbie-perben egy líbiai CIA ügynök vallomásai alapján megfogalmazott, és a robbantás idején elküldött távirat szövegének teljes ismertetését kérték a CIA-tól a skót bírák. Az Amerikában élő, megváltoztatott személyazonosságú líbiai titkos ügynök elektronikus torzítók segítségével tesz vallomást jövő hétfőn.
Lord Sutherland, a fõbíró
A három hetes nyári szünet után újindított Lockerbie-perben a skót bírák felkérték az Egyesült Államok kormányát, tegyék teljes egészében nyilvánossá azoknak a táviratoknak a szövegét, melyeket egy líbiai CIA-ügynök fogalmazott meg és küldött el az 1988-as repülőgép-robbantás idején.

A skót bírák a két vádlott, a líbiai Abdelbaset Ali Mohmed al-Magrahi és al-Amin Khalifa Fhimah ügyvédeinek kérésére fogalmazta meg a felkérést, miután az ügyvédek életfontosságúnak tartják az amúgy titkos információt. Ranald Sutherland bíró szerint Skócia főügyésze mindent megtesz annak érdekében, hogy a táviratok tartalmát teljes egészében megismerhessék, de annak is tudatában van, hogy a dokumentumok a CIA birtokában vannak, a skót bírák pedig nem utasíthatják az amerikai tikosügynökséget egy dokumentum kiadására.

270 halott, közülük négy magyar

1988 decemberében a PanAm amerikai légitársaság 103-as számú járata (London-New York) felrobbant a skóciai Lockerbie város felett. A merényletnek 270 áldozata volt - köztük négy magyar -, a 243 utas és 16 főnyi személyzet a gépen, további 11 ember a földön lelte halálát. A terrorista akcióért Líbiát tartja felelősnek a CIA, de Irán bűnössége is felvetődött. Líbia, Amerika és Nagy-Britannia kompromisszumos megegyezése szerint a pert egy semleges ország területén, a holland Camp Zeistben, de skót törvények szerint, skót törvényszék előtt folytatják. Ha a két férfit bűnösnek találják életfogytiglani börtönbüntetés vár rájuk.

A PanAm 103 lezuhanásakor 270-en haltak meg
A líbiai férfiakat azzal gyanúsítják, hogy a repülőgépet felrobbantó bombát egy máltai reptérről küldték Frankfurtba, ahol a járatcímke szerint a 103-as londoni gépre helyezték a tulajdonos nélküli bőröndöt. Az ügyészek úgy vélik, hogy a táviratokat feladó Abdul Majid Giaka líbiai CIA-ügynök a vádlottakat a vizsgált ügyhöz tudná kapcsolni. Giaka szemtanúja volt annak, amikor az egyik vádlott - a Líbiai Arab Légitársaság munkásaként - a futószalagra helyezte a bombát rejtő bőröndöt. A líbiai tikosügynök jelenleg Amerikában él, a tanúvédelmi programnak köszönhetően megváltoztatott névvel, személyazonosággal.

A táviratok titkos információt is tartalmaznak

A vád képviselői szerint a perben bemutatott táviratokat azért kellett ,,cenzúrázni", mert azok titkos információkat tartalmaznak, CIA-ügynökök valós és kódolt neveit, helyszíneket és információszerzési módszereket. Szerintük a kihúzott információ lényegtelen a Lockerbie-per szempontjából. Az ügyvédek szerint Giakat csak a távirat teljes tartalmának ismeretében lehet majd kihallgatni, és keresztkérdéseket feltenni.

A huszonöt táviratot 1988. augusztus 10. és 1989. augusztus 31. között Giakat kihallgató ügynökök küldték Washingtonba. A líbiai férfi önként ajánlotta fel szolgálatait a CIA-nek. A vád koronatanújának tartott Giaka jövő hétfőn fog tanúskodni a Lockerbie-perben, kérése szerint arcát és hangját eltorzítják.  • Hírek
  • Csok