Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Rendőrök lőtték le a lódzi fiatalokat

2004.05.10. 14:03
Tévedésből éles lőszerrel oszlatták fel a lódzi zavargásokat a rendőrök. A két halálos áldozatot is a rendőrök golyója terítette le. A városi rendőrkapitány és a helyettese lemondott.
Rendőrségi tévedés miatt vesztette életét két fiatal a szombaton kitört lódzi zavargások idején - értesült a Chicago Tribune. A hatóságok tévedésből gumilövedékek helyett éles lőszerrel tettek kísérletet a verekedők szétválasztására. A sortűzben egy a fején eltalált huszonhárom éves lány és egy tizenkilenc éves fiú vesztette életét, két másik sérültet súlyos állapotban szállítottak kórházba.

A tévedés miatt lemondott a városi rendőrkapitány, Jan Feja, és helyettese Sylwester Stepien is.

Félretáraztak

A zavargások azután törtek ki, hogy a helyi Widzew Lódz futballcsapat szurkolói rátámadtak a mulatozó egyetemistákra. A rendőrség gumilövedékekkel próbálta szétválasztani a verekedőket, újratöltéskor azonban néhány rendőr rossz tárat helyezett fegyverébe.

Az országos főkapitányság közleménye szerint összesen hat éles lövést adtak le.

Az Index lengyelországi forrásai szerint az elmúlt egy hétben ez már a második halált okozó rendőri tévedés volt. A múlt héten Poznanban lőttek le civilruhás rendőrök egy tizenkilenc éves fiatalt minden előzetes figyelmeztetés nélkül. A nyomozók körözött bűnözőnek nézték a fiatalt.