Béla
13 °C
27 °C

Lomári álom

2001.03.26. 10:25
A Lomári Köztársaság polgárokat toboroz. Ha jelentkezését a lomári adminisztráció elfogadja, akkor kettős állampolgárságot, útlevelet és nemzetközi személyi igazolványt szerezhet. Ráadásul még elutaznia sem kell - az állam ugyanis az interneten található.
A Lomári Köztársaságot a lomári adminisztráció szerint szuverén államként ma már 58 ország elismeri. A jelenleg 51 ezer állampolgárt számláló köztársaság adminisztrációs hivatalának becslése szerint az újdonsült ország népessége 2001 végére eléri majd a 80 ezer főt. Ennek feltétele, hogy minél többen kérjék meg lomári állampolgárságukat. (Megtartva az eredeti állampolgárságot is.)

A zámolyi romák órákig utaztak, hogy átlépjék a francia határt. Ha netán Önnek is elege van Magyarországból, akkor nem kell mást tennie, csak klikkelnie, s percek alatt Lomárban találja magát. Lomár ugyanis kizárólag az interneten létezik, méghozzá terület nélkül bejegyzett, ún. virtuális államként. A Lomári Köztársaság magát "államok felett álló, nem területileg kormányzott szervezetként" definiálja, ami egyben "nemzetállamként felépített és szervezett alkotmányos köztársaság" is egyben.

Még nincs magyar-lomári állampolgár

Magyaroknak a lomári állampolgárság megszerzése kicsit macerás. A honlapon külön figyelmeztetést olvashatunk arról, hogy nem minden ország polgára kaphatja meg a lomári állampolgárságot. Sőt, a szimpla regisztrációnál is jelölnünk kell, hogy európaiak vagyunk-e, s azon belül fekete vagy fehér bőrüek. A lomári állampolgárokat nyilvántartó adatbázisban (ami Lomár honlapján található) egyébként jelenleg nem szerepel lomári állampolgárságot is birtokló magyar állampolgár.

Tájékozódásunkat nehezíti, hogy Lomár weblapján nincsen pontosan megnevezve az az 58 ország, amely Lomárt szuverén államként elismeri. Ez irányú kérdésünkre még a virtuális köztársaság "külügyminisztériumából" sem kaptunk választ. Magyarország valószínűleg nem ismeri Lomárt szuverén államnak, hiszen a Külügyminisztérium diplomáciai kapcsolatok osztályán még csak nem is hallottak e köztársaságról. A lomári honlapon szereplő információkból egyébként csak az derül ki egyértelműen, hogy ha az állampolgárságért folyamodó személy az Európai Unió valamely tagállamának (ill. nem EU-tag, de nyugat-európai országnak), az Egyesült Államoknak, stb. az állampolgára, akkor gyorsan megkaphatja a lomári állampolgárságot.

Hogyan szerezhető meg a lomári állampolgárság?
Először is a jelentkezőnek regisztrálnia kell magát a www.republic-of-lomar.org weboldalon, majd a weblapról letölthető kérdőívet kitöltve el kell faxolnia azt a megadott amerikai faxszámra. A lomári adminisztráció válaszáig heteket, sőt, hónapokat is várni kell, de olyan is előfordul, hogy a kérelemre egyáltalán nem válaszolnak. Ez nyilván attól függ, hogy a lomári állampolgárságot kérelmező személy melyik állam polgára. (De az is lehet, hogy itt kap fontos szerepet a bőrszín.)

Ha a jelentkező megkapja a lomári állampolgárságot, akkor 20 dollárért lomári útlevelet, további 20 dollárért pedig lomári személyi igazolványt vásárolhat. Ezen felül elküldenek neki egy okiratot, ami bizonyítja, hogy az illető lomári állampolgár. Ha ennél is többre vágyik (pl. különféle katonai és diplomáciai rangokat szeretne szerezni), akkor pár száz dollárért az is megoldható. A lomári állampolgárság megszerzésével az illető választói jogokat kap, de akár őt is választhatják az egy éven belül megtartandó lomári virtuális választásokon.

A nagy üzlet

A virtuális államalapítás nagy üzletnek tűnik. A Lomári Köztársaságnak jelenleg több mint ötvenezer polgára van. Az állampolgár az alapvető okmányokért (útlevél, személyi igazolvány) minimum 40 dollárt fizet. Ezenkívül Lomár online áruházában vásárolhatók még lomári polók, bélyegek, valamint lomári katonai és nemesi rangok is; ez utóbbiakat azonban már borsós áron kínálják. A lomári adminisztráció szerint tolonganak a kettős állampolgárságot igénylők (amit a későbbiekben említett nigériai eset bizonyít is), tehát a nyomdai költségek a magas példányszám miatt csökkenek: ha polgáronként csak pár dolcsi is a haszon, Lomár alapítója már 50-100 ezer dollár nyereséget könyvelhet el.

Becsapott nigériaiak

De nemcsak Lomár vezetése kaszál az államalapításon. A virtuális köztársaság megjelenésével a csalók is színre léptek. A nigériai The Comet lap arról számolt be, hogy a nigériai nagyvárosok utazási irodáiban személyenként 1500 nairát kértek el egy - a neten ingyen letölthető - jelentkezésért. Márpedig 1500 naira jelentős összegnek számít Nigériában, ahol a havi(!) átlegjövedelem 2000 naira. A lapnak egy nigériai "vállalkozó" elmondta, hogy ezzel az üzlettel naponta tisztán 10 ezer nairát keres, azaz egy nigériai havi átlagjövedelem ötszörösét! Amos Oyiwe nigériai írót is majdnem bepalizták, de ő jogászként kiszúrta a turpisságot. Oyiwe szerint a legtöbb nigériait azért lehetett becsapni, mert végig sem olvasta a nyomtatványt. A csalók híre eljutott a lomáriakhoz is, akik honlapjukon már külön figyelmeztetik a nigériaiakat arra, hogy az afrikai országban nem dolgoznak ügynökeik.

Létezhet-e terület nélküli állam?

A hivatalos zászló
Lomár esetében a nagy kérdés az, hogy létezhet-e állam valóságos terület nélkül. A nemzetközi jog szerint egy állam létjogosultságához három elem szükséges: terület, nép és főhatalom. Márpedig Lomár esetében a terület hiányzik. Az állam megálmodóinak addig nincs más választásuk, mint belépni a hágai székhelyű Nemképviselt Népek és Nemzetek Szervezetébe, hogy a tibetiek, a kurdok, a koszovói albánok, az ausztrál bennszülöttek és más autonómiára vagy saját államra vágyó népek társaságában arra várjanak, hogy a valóságos nemzetek elismerjék Lomárt. Államként.