Gusztáv
-4 °C
1 °C

Egy magyart még keresnek Londonban

2005.07.09. 14:22
Kapcsolódó cikkek (1)
A londoni magyar diplomáciai képviselet szombaton - Magyarországról érkezett bejelentés alapján - egy magyar állampolgárt még kerestetett a brit hatóságokkal, a többi keresett magyart megtalálták - közölte szombaton a londoni magyar nagykövetség. A brit elhárítás sajtóértesülések szerint attól tart, hogy a merényletsorozatért felelős csoport ismét akcióba lép.

A londoni magyar nagykövetség keresőlistájára korábban felvett magyar állampolgárokat péntek estig sikerült egytől egyig fellelni, de szombat délelőtt otthoni megkeresés alapján egy újabb név került a listára -- mondta Szombati Béla nagykövet. A diplomata hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit hatóságok, (melyek folyamatosan tájékoztatják a Londonban működő nagykövetségeket, ha a merénylet sérültjei vagy áldozatai között külföldieket találnak), a magyar képviseletet továbbra sem értesítették arról, hogy magyar állampolgár lenne a halottak vagy a tartós kórházi kezelést igénylő sérültek között.

Összesen harminc név volt a keresőlistán

Abelovszky György londoni magyar főkonzul az MTI-nek ezt azzal egészítette ki, hogy a diplomáciai képviselet folyamatosan változó hosszúságú keresőlistáján összesen harminc név volt a merénylet után; előfordult, hogy nem Magyarországról, hanem például az Egyesült Államokból kerestettek Londonban tartózkodó magyar hozzátartozókat. A főkonzul is hangsúlyozta, hogy a képviselet eddig mindenkit megtalált.

Abelovszky György szerint ugyanakkor a magyar diplomáciai képviselettel kapcsolatban álló brit hatóságok azt kérték, hogy a hozzátartozók keresés esetén a lehető legrészletesebb információt adják meg a keresett személyről, beleértve telefonszámát, londoni lakhelyét, és lehetőség szerint azt is, hogy tudomásuk szerint milyen tömegközlekedési eszközt használt, amikor legutóbb hallottak róla.

A brit információs vonalon 40 percet kell várni

A brit hatóságok által létrehozott kereső- és információs szolgálat telefonszáma rendkívül túlterhelt; a központ a merénylet utáni első 36 órában 110 ezer hívást kapott hozzátartozóikért aggódó családoktól. Az MTI által Londonban végzett próbahívás során a vonal végén egy automatahang azt közölte, hogy a kapcsolásra 40 percet kell várni.

Újabb merénylet jöhet

A szombati brit sajtó szerint az elhárítás attól tart, hogy a csütörtöki merényletért felelős terrorista sejt újabb akcióra készül. A The Times által név nélkül idézett, magas rangú biztonsági illetékes szerint az elkövetők változatlanul szabadlábon vannak, és ismét lesújthatnak.

A vezető napilap forrásai szerint az esetleges ismétlés beleillene az al-Kaida terrorhálózat eddigi európai akcióinak stílusába. Másfél éve az isztambuli brit konzulátus és a brit HSBC bank helyi központja elleni összehangolt merénylet előtt öt nappal a város két zsinagógája ellen hajtottak végre támadást. A tavalyi, 191 halálos áldozattal járó madridi vonatrobbantás után nem egészen egy hónappal a spanyol fővárost Sevillával összekötő nagy sebességű vasúton sikerült elejét venni egy pokolgépes merényletnek - áll a szombati The Timesban.

A konzervatív The Daily Telegraph által megrendelt, a lap szombati számában közölt felmérés szerint a londoni támadások után kétszer annyi brit véli úgy, hogy az iszlám általánosságban komoly veszélyt jelent a nyugati liberális demokráciákra, mint a 2001. szeptemberi amerikai terrormerényletek után. Egy hónappal a New Yorkot és Washingtont ért támadások után az akkori felmérésbe bevontak 10 százaléka, a szombaton közölt új adatok szerint azonban már a megkérdezettek 19 százaléka vélekedett így.

A londoni merénylet után meredeken javult Tony Blair kormányfő megítélése: a válaszolók 49 százaléka volt elégedett miniszterelnöki teljesítményével az év eleji 32 százalék helyett.