Klaudia
-4 °C
2 °C

Újabb gyanús Mercedes Londonban

2007.06.29. 21:49
A péntek reggel meghiúsított merényletkísérlet után este újabb gyanús autót találtak Londonban, a reggelihez hasonlóan ez is egy Mercedes volt. A rendőrség biztonsági kamerák felvételei alapján próbálja beazonosítani a sofőrt. A pénteki londoni merényletkísérlet összefüggésben lehet Tony Blair volt brit kormányfő közel-keleti megbízotti kinevezésével, valamint a csütörtöki kormányváltással. A megtalált eszközök nem jellemzőek sem az IRA-ra, sem pedig a saját nevelésű brit iszlámistákra.

Pokolgépet vagy annak darabjait találták meg a második gyanús londoni gépkocsiban is, jelentette a BBC péntek este magas beosztású forrásra hivatkozva. Az este talált jármű is egy Mercedes, ami a West Enden parkolt szabálytalanul és benzinszagot árasztott, így tűnt fel a hatóságoknak. A rendőrség a járművet a Park Lane egyik parkolójába vontatta.

Előzőleg kiürítették a londoni Hyde Parkot és az Oxford Street egy szakaszát, mivel a rendőrség - az aznap hajnalban nagy szerencsével megakadályozott súlyos merényletkísérlet után - a környéken újabb gyanús járművet talált. A CNN szerint a két, Mercedesben talált szerkezet összefüggésben van egymással.

A rendőrség nagy erőkkel nyomoz az autó sofőrje után, akit biztonsági kamerák felvételei alapján próbálnak beazonosítani. A rendőrség arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy jelentsenek mindent, amit gyanúsnak ítélnek, írja a CNN.

Közel-keleti módszert importáltak Londonban

Szakértői vélemény szerint közel-keleti importnak tűnik a Londonban pénteken meghiúsított robbantásos merényletkísérlet módszere, és a támadás jó eséllyel összefüggésben van Tony Blair volt brit kormányfő közel-keleti megbízotti kinevezésével.

Paul Beaver, a Beaver and Westminster független londoni stratégiai és biztonságpolitikai kutatóintézet igazgatója, az alsóház védelmi bizottságának tanácsadója pénteken azt mondta, az Irakban öngyilkos merényleteket végrehajtó csoportok is használnak olyan eszközöket - gázpalack, üzemanyag, repesznek használt szögek -, mint amilyenekből a Londonban felfedezett robbanószerkezet is állt.

Súlyos fejlemény

Beaver szerint főleg a gázpalack használata az, ami nem jellemző sem az észak-írországi katolikus milícia, az IRA eszközeire - ez a csoport egyébként is már felhagyott a fegyveres tevékenységgel -, sem a saját nevelésű brit iszlámisták módszereire. "Ez a módszer nagyon is közel-keleti importnak tűnik, ami igen súlyos fejlemény" - tette hozzá a szakértő.

Beaver szerint a pénteki londoni merényletkísérlet nyilvánvalóan összefüggésben áll az előző napi kormányváltással, de még inkább azzal, hogy a leköszönt előző brit kormányfő, Tony Blair a közel-keleti kvartett - Oroszország, az Egyesült Államok, az ENSZ és az EU - különmegbízottja lesz a jövőben.

A Hamász sem örül Blairnek

Beaver felidézte, hogy a Hamász palesztin szervezet nyilvánosan is kifejezte nemtetszését Blair kinevezésével kapcsolatban. A szakértő szerint ugyanakkor biztos, hogy a londoni merényletkísérlet mögött nem a Hamász áll, hanem például olyanok csoportok, amelyeknek Nagy-Britannia iraki beavatkozása miatt nem tetszik Blair kinevezése.

Arra a kérdésre, hogy nem sejthető-e az al-Kaida terrorhálózat a megkísérelt támadás mögött, Beaver azt mondta, még azt is nehéz meghatározni, hogy "kikből áll az al-Kaida, és kikből nem ... az egész világon vannak olyan al-Kaida-hívők, akik soha nem találkoztak Oszama bin Ladennel vagy bárki mással a szervezetből".