Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Londont támadná a madridi robbantás kitervelője?

2005.03.05. 23:16
Nagy-britanniai terrorcselekményre készülhet a közelgő választások idején az egy évvel ezelőtti, csaknem kétszáz emberéletet kioltó madridi vonatrobbantás értelmi szerzője, írta spanyol elhárítási forrásokat idézve a szombati The Times.
A vezető londoni napilap szerint a szíriai születésű Musztafa Szetmarian Nazar a madridi vérengzés óta szabadlábon van, és azokból az iratokból, amelyeket a tavaly márciusi madridi vonatrobbantás elkövetői által használt lakásban találtak, kiderül, hogy a spanyolországi merénylőket is kifejezetten a tavalyi spanyol választások előestéjén végrehajtandó csapásra utasította.

A terrorcsoport három nappal a 2004. márciusi spanyolországi parlamenti választás előtt, négy vonaton összesen tíz bombát robbantott fel, 191 embert megölve és 1800-at megsebesítve. A brit lap által megszólaltatott spanyol biztonságiak szerint Nazar a hátrahagyott, kódolt üzenetekben más európai országokban, köztük Nagy-Britanniában végrehajtandó további merényletekre adott utasítást.

A brit elhárítást különösen aggasztja, hogy a szír terrorista a 90-es évek közepén Londonban élt, és a brit biztonsági szervek tudják, hogy "alvó" terrorista sejteket hozott létre, amelyek tagjai csak az ő utasítását várják - áll a szombati The Timesban.

A lap szerint a spanyol merényletet vizsgáló szakértők is biztosak abban, hogy olyan nyomokra bukkantak, amelyek Nazar útmutatásai szerint alakult nagy-britanniai sejtek létét bizonyítják. A terrorista két legközelebbi csatlósa, aki kulcsszerepet játszott a madridi robbantásban, szintén szabadlábon van, és Burgess, valamint Frost névre szóló hamis brit útlevéllel utazik. Nazar, akinek világos arcszíne, vörös haja és zöld szeme van, maga is gyakran használ brit személyazonosító okmányokat - áll a The Times szombati cikkében.

A lap szerint a spanyol biztonságiaktól kapott értesülések alapján Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka és Charles Clarke brit belügyminiszter a közelgő nagy-britanniai parlamenti választásokat tartja az esetleges terrorakció lehetséges célpontjának. A brit kormány még nem írta ki a választások időpontját, de tényként kezelt sajtóértesülések szerint a kijelölt dátum május 5.