Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Susan Levy az első azonosított londoni áldozat

2005.07.11. 17:18
Tony Blair a lehető legintenzívebb embervadászatot ígérte a csütörtöki londoni robbantások elkövetőinek felkutatására. Eközben az áldozatok száma 52-re nőtt, Lengyelországban pedig házkutatást tartottak egy pakisztáni-lengyel férfinél. Egy magyar nőt még keresnek.

Megkezdődött hétfőn a londoni merénylet halálos áldozatainak azonosítása. A magyar diplomáciai képviselet tájékoztatása szerint a még egy magyar állampolgárt kerestetnek a brit hatóságokkal. A konzulátus keresőlistáján hétfő reggel még hat magyar volt, - egy négytagú család és egy férfi - de ők azóta jelentkeztek. Továbbra sem talál viszont a magyar képviselet egy fiatal nőt, akit a merénylet óta nem tud elérni családja.

A hétfői Times szerint a brit hatóságok a létező legmagasabbra emelték a terrorfenyegetettségi készültséget, mert attól tartanak, hogy az elkövetők - akik a rendőrség szerint biztos, hogy életben vannak - újabb támadásra készülnek. Eközben Tony Blair miniszterelnök a lehető legintenzívebb embervadászatot helyezte kilátásba a merénylők felkutatására, adta hírül a BBC. Hozzátette, a londoniak nyugalmából merített erőt.

Az első áldozat: Susan Levy

A Scotland Yard hétfő délelőtt bejelentette, hogy megtörtént az első áldozat azonosítása. A londoni rendőrség által nyilvánosságra hozott adatok alapján az 53 éves Susan Levy az első, hivatalosan azonosított áldozat, a második az 51 éves Gladys Wundowa, aki kollégiumi takarító volt.

Jim Dickie, a Scotland Yard főfelügyelője a hétvégén közölte, hogy a merényletben meghaltak azonosítása akár hetekig is eltarthat. A holttesteket egy külön erre a célra létrehozott, ideiglenes halottasházba viszik.

A rendőrség mentőegységei hétfő délelőttig 21 áldozat földi maradványait hozták fel a legsúlyosabban érintett helyszínről, a Piccadilly metróvonal Russell Square és King´s Cross állomásai közötti alagútból. A kutatást ugyanakkor még ezen a helyszínen is folytatják.

A terrortámadás halottjainak száma hivatalosan 52 volt hétfőn, de a londoni rendőrség tényként kezelte, hogy ez emelkedni fog; a Scotland Yard 31 eltűntet tart nyilván.

A King's Crosson gyülekeztek a merénylők

Biztonsági forrásokra hivatkozva a lap azt állítja, az összes merénylő a King´s Cross állomáson gyülekezett, és itt szálltak fel a később felrobbantott szerelvényekre, amelyek kivétel nélkül áthaladtak ezen a hatalmas, öt vonalat összefogó metró- és vasúti csomóponton. Az elméletet alátámasztja, hogy három vonaton nyolc perccel azután robbant a bomba, hogy elhagyták a King's Crosst.

A lap szerint a tavalyi madridi vonatrobbantások elkövetői is hasonló módon, egy helyről kiindulva helyezték el bombáikat a különböző vonatokon.

A Times forrásai szerint lehetséges, hogy az első londoni robbantások után csaknem egy órával, a buszon működésbe lépett pokolgép a támadássorozatnak a metróból menekülő utasok ellen tervezett második hulláma lett volna. Ám mivel a metróhálózatot pillanatok alatt lezárták, a merénylő esetleg pánikba esett, vagy azt a parancsot kapta, hogy célozza meg a londoni tömegközlekedés másik jelképértékű eszközét, a londoni buszt.

Lengyelországban is a londoni tettest keresik

Házkutatást tartottak a lengyel biztonsági szervek egy pakisztáni származású, lengyel állampolgárságú féri ingatlanjaiban a londoni robbantássorozattal összefüggésben, közölték hétfőn rendőri források. A férfit nem vették őrizetbe. Az igazságügyi szervek gyanúja szerint a férfi kapcsolatban lehetett a londoni robbantásokkal, ennek igazságtartalmát azonban még tisztázni kell.