Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Londonban majdnem eloltották az olimpiai lángot

2008.04.06. 16:03
Sorozatos összecsapások kísérték az olimpiai láng vasárnapi londoni körútjának első felét; a rendőrség több személyt őrizetbe vett a Kína tibeti politikája ellen tiltakozók közül.

A vártnál jóval hevesebb tiltakozások miatt Kína londoni nagykövete módosított útvonalon futott a lánggal, amelyet ünnepélyesen fogadott Gordon Brown brit kormányfő is. Az első fáklyával vasárnap Sir Steve Redgrave brit evezős olimpiai bajnok indult el az észak-londoni Wembley stadionból, de már néhány méter után incidens zavarta meg az eseményt.

Redgrave a stadionon kívül a lángot egy fiatal sportolónőnek adta át, aki egy nyitott, emeletes londoni városnéző busszal vitte tovább az új fáklyát. Ahogy felszállt a buszra, három tiltakozó vetette utána magát, és megpróbálták kikapni a fáklyát a kezéből, vagy eloltani a lángot. A busz ajtajánál dulakodás tört ki a rendőrökkel, akik végül a három tiltakozót a földre teperték, majd elvitték.

Nem sokkal később, a Notting Hill kerület felé vezető főúton ismét több, egymást követő összecsapás zajlott le a rendőrök és a tiltakozók között; egy demonstrálónak - éppen abban a pillanatban, amikor a soros futó meggyújtotta volna a következő lángot - néhány pillanatra sikerült is megragadnia a fáklyát, mielőtt őt is leteperték volna.

Innentől a fáklyavivők és kísérőik kerékpáros rendőrök gyűrűjében indultak tovább, gyakori kényszerű megállókkal. Az egyik incidens során a tiltakozók kézi tűzoltó készülékkel próbálták kioltani a lángot, sikertelenül.

Fu Jing, Kína londoni nagykövete az eredeti tervek szerint a Bloomsbury Square-en, a British Museum közelében tett volna meg egy távot a soros fáklyával, ám a lángot itt várta a legnagyobb és leghangosabb, tibeti zászlókat lengető tiltakozó tömeg.

Ezért a nagykövet asszony az utolsó pillanatban eszközölt módosítás után nem itt, hanem néhány száz méterrel délebbre, a londoni kínai városrész, a Chinatown főutcáján futott végig fáklyájával. Ebben a negyedben nem volt tiltakozás, a helyi kínai lakosság éljenzéssel fogadta őt.

Az egymást váltó futók a fáklyákkal érintették a Piccadilly Circust és a Trafalgar teret, ahonnan a Whitehall kormányzati főutcáján át elérkeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalhoz. A Downing Street rácsos kapuján rendőri gyűrűbe zárva vitték be a lángot, miközben a rácson kívül folyamatosak voltak az összetűzések a rendőrség és a tüntetők között. A Downing Street-i rezidencia előtt Gordon Brown kormányfő és Tessa Jowell sportminiszter fogadta az olimpiai fáklyát.

Tessa Jowell az esemény után a BBC-nek kijelentette: az olimpiai láng fogadtatása nem jelenti azt, hogy a brit kormány pártolja Kína hozzáállását az emberi jogokhoz, vagy Tibetben alkalmazott politikáját. A Wembleytől Greenwichig tartó 50 kilométeres útvonalat a Scotland Yard kétezer rendőre biztosítja. A rendőrség délutánig 18 személyt vett őrizetbe. A tiltakozók több helyen nemcsak a rendőrséggel, hanem kínai zászlókat lengető ellentüntetőkkel is szembetalálták magukat; a Trafalgar téren a rendőrségnek kellett szétválasztania a két tábort.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?