Valér
4 °C
8 °C

Az öngyilkos merénylő közalkalmazotti karrierje

2006.03.11. 16:28
Korábban a brit kormánynak dolgozott a tavaly júliusi londoni öngyilkos merényletek egyik főszervezője, számolt be egy brit napilap. Valószínűleg Mohammad Sidique Khan irányította három társát is, akik 52 ember haláláért felelnek.

A brit kereskedelmi és ipari minisztériumnak dolgozott egy ideig a tavaly júliusi londoni merénylők feltételezett vezetője, írja szombati számában a The Independent című tekintélyes brit napilap.

A 30 éves Mohammad Sidique Khan, aki tavaly júliusban három társával 52 ember életét kioltó merényletsorozatot követett el a brit fővárosban, a minisztériumban a brit cégek külföldi népszerűsítésével foglalkozott, írja a lap Leeds város önkormányzatának levéltárára hivatkozva.

Khan Leedsben őrzött személyi dossziéjából kiderül, hogy a férfi Yorkshire-ban a minisztérium fegyverexporttal foglalkozó részlegének dolgozott az 1990-es évek közepén, amikor John Major konzervatív kormánya bővíteni igyekezett kapcsolatait az ázsiai országokkal.

A pakisztáni származású brit állampolgár 1996-ban hagyta ott az állást, hogy a leedsi egyetemen folytasson menedzseri tanulmányokat, majd a Leedstől nem messze fekvő Hillside-ban helyezkedett el egy általános iskolában. "A munkájával rendkívül elégedettek voltunk, Khan remekül bánt a gyerekekkel, nagyon szerették őt" - számolt be Sarah Balfour, a tanári kar vezetője.

A dosszié szerint 2003-ban Khan gyakran hiányzott a Hillside-i iskolából, ekkor utazott Pakisztánba. 2004-ben egy hosszabb betegállomány után felmondott. A gyerekekkel kialakított kapcsolata szolgál bizonyítékul arra, hogy valószínűleg ő szervezte be két 19 éves társát a terroristahálózat munkájába.

Mohammad Sidique Khant, valamint a 22 éves Shahzad Tanweert, a 19 éves Hasib Hussaint és a 19 éves Germaine Lindsayt gyanúsítják a 2005. július 7-én három londoni metrószerelvényen és egy autóbuszban elhelyezett pokolgépekkel elkövetett merényletek elkövetésével. A nyomozók az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban a merénylet után közzétett videofelvétel alapján azt feltételezik, hogy Khan volt a csoport vezetője.