Benedek
-4 °C
5 °C

Benzinlerakat robbant London mellett

2005.12.11. 17:32
Robbanások sorozata rázott meg egy üzemanyag-lerakatot London közelében vasárnap kora reggel. Tucatnyian sérültek meg, kétezer embert evakuálni kellett, a lángokat még napokig olthatják.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai ipari katasztrófája történt vasárnap reggel London közelében, a Luton repülőtértől nem messze, ahol felrobbant egy olajfinomító telep több olajtartálya.


Tekintse meg a képeket.

A szerencsétlenségben több tucatnyian megsérültek; halálos áldozatok nincsenek, kétezer embert evakuálni kellett. A Londontól északra, a Hertfordshire grófságbeli HemelHemsptead mellett működő Buncefield finomító és tároló telepen kora reggel, helyi idő szerint negyed 7 körül történt az első robbanás, és a tűzvész átterjedt a telep jelentős részére.

Hollandiában is hallották a robbanást

A detonációk dörejét a BBC rádió beszámolója szerint még Hollandiában is hallani lehetett. A légnyomás nagy körzetben rongált meg épületeket; sok lakóház teteje lerepült.

A rendőrség vasárnap délután közölte, hogy a robbanásokban és a tűzben a közvetlenül veszélyeztetett húsz tartály mindegyike megsemmisült, és további detonációktól nem kell tartani, sem attól, hogy a tűz túlterjed az olajtelep területén.

A telep tartályainak befogadóképessége egyenként 3 millió gallon (14 millió liter); a létesítményben olajat, benzint és a közeli repülőterek kiszolgálására kerozint tároltak.

Buncefield az egyik fő közép-angliai olajtermék-elosztó; a nyersolaj föld alatti vezetéken érkezik ide az északi-tengeri mezők olaját fogadó kelet-angliai terminálokból.

Kisebb késések a reptereken

A robbanás után hírek szerint megugrott a benzinkutak forgalma Angliában, jóllehet a rendőrség külön közleményben szólította fel az autósokat, hogy kerüljék a pánikszerű felvásárlást, mert nem kell benzinhiánytól tartani.

A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül három - Luton, Stansted és a világ legnagyobb nemzetközi forgalmát lebonyolító Heathrow - a vasárnap kitört tűzvész helyszínének húsz kilométeres körzetén belül helyezkedik el. Mindhárom repülőtérre érkeznek járatok Budapestről.

A sűrű olajfüstöt a szél dél-délnyugati irányba, Nyugat-London és a Heathrow felé sodorta. A Heathrow-n a leszálló forgalomban emiatt kisebb késések voltak délután, de a másik két környékbeli légikikötőből nem jelentettek fennakadást.

Napokig oltják még a lángokat

A robbanás körzetében - a 16 kilométerre lévő Luton repülőtér közelsége miatt - elterjedt, hogy repülőgép csapódott a Total olajtársaság által birtokolt, részben a Texaco, a BP és a Shell által is bérelt és használt finomítóba. A rendőrség ezt vasárnap alaptalannak minősítette, és közölte: "nincs ok" azt feltételezni, hogy terrorakció, és nem baleset történt.

Vasárnapi hatósági tájékoztatás szerint a rendőrség 39 sérültről tud; kettejük állapota súlyos. A környékről mintegy kétezer lakót kiköltöztettek.

A lángok a robbanás után órákkal is 20-30 méter magasra csaptak, a több száz méteres, tömör, fekete füstfelhő Londonból is jól látható volt. Szakértők szerint a tűz eloltása napokig is eltarthat.

A hatóságok a közeli M1-es autópályát - a Londont Észak-Angliával összekötő, a Lutont is kiszolgáló legfőbb közúti kapcsolatot - több környékbeli országúttal együtt mindkét irányban valószínűleg legalább hétfő estig lezárták, ezért a fővárostól 35 kilométerre északra fekvő repülőteret közúton Londonból gyakorlatilag nem lehet megközelíteni, csak vonattal.

A vonatok a közeli Luton kisvárosba érkeznek, ahonnan buszjárat viszi az utasokat a repülőtérre.