Piroska
-1 °C
5 °C

Elfogták a londoni merényletek egyik kulcsfiguráját

2005.07.28. 22:30
A gyilkos robbantások előtt a merénylőkkel mobilozó pakisztánit Zambiában kapták el.
Őrizetbe vették Zambiában azt a személyt, aki a brit nyomozók gyanúja szerint kulcsszerepet játszott az 56 halálos áldozatot követelő, július 7-i londoni merényletekben.

Azért irányult a hatóságok figyelme Haroon Rashid Aswat pakisztáni származású brit állampolgárra, mert a nyomozás során kiderült róla, hogy a július 7-i merényletek négy végrehajtója mintegy húszszor hívta a mobiltelefonján, és Aswat is felhívta néhányszor a későbbi elkövetőket - jelentette csütörtökön zambiai és amerikai illetékesekre hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió.

Kié a fogoly?

Most tárgyalások folynak, hogy az őrizetben tartó zambiai hatóságok, a britek vagy az amerikaiak hallgassák-e ki az elfogott gyanúsítottat - közölték az amerikai és zambiai illetékesek. Az Egyesült Államok titkosszolgálatai már régebb óta "vadásztak" Aswatra, mert az amerikai biztonsági szolgálatok gyanúja szerint titkos terroristakiképző tábort akart létesíteni 1999-ben az amerikai Oregon állam területén.

A CNN értesülése szerint az amerikai titkosszolgálatok már régebb óta megfigyelés alatt tartották a Dél-afrikai Köztársaságban az egy ideje ott élő Aswatot. Egy hónappal ezelőtt, tehát bő egy héttel a londoni terrorakciók előtt őrizetbe is akarták venni. Puhatolóztak a dél-afrikai hatóságoknál, mit szólnának egy ilyen akcióhoz, de azok a britekhez utasították őket. A brit hatóságok megtagadták az amerikai kérést, nem adták áldásukat a brit állampolgárságú Aswat őrizetbe vételére - jelentette a CNN.

A brit külügyminisztérium egy szóvivője bejelentette, hogy a Foreign Office konzuli úton kapcsolatot keres a Zambiában őrizetbe vett brit állampolgárral. Hozzátette: a minisztérium addig nem kíván véleményt mondani az egész ügyről, és nem erősíti meg az illető személyazonosságát sem, amíg képviselői nem találkoztak vele.