Ilona
17 °C
33 °C

Titkos tervek London kiürítésére

2003.09.07. 16:47
A brit kormány kidolgozott egy akciótervet arra az esetre, ha a várost súlyos terrorfenyegetés érné. A Sunday Times szerint a legnagyobb nyugat-európai várost csak akkor evakuálnák, ha egy terrorcselekmény miatt leállnának az alapvető közszolgáltatások, például a víz- és energiaellátás, a várost vegyi, biológiai vagy sugárszennyező fegyverekkel elkövetett támadás érné, vagy egyértelmű hírszerzési értesülés érkezne egy ilyen merénylet előkészületeiről.
A Sunday Times betekintést nyert a Sassoon-hadművelet fedőnéven futó akciótervbe, amely a csaknem 8 milliós főváros legveszélyeztetettebb részei közé sorolja a Heathrow repülőteret, a parlamentnek otthont adó Westminster kerületet, a kormányzati épületek szegélyezte Whitehallt, a City pénzügyi központját és az új kelet-londoni irodanegyedet, a Canary Wharfot.

A brit belügyminisztérium már az iraki háború előtt felszólította a londoni lakosságot, hogy elővigyázatosságból tároljon otthon jelentősebb mennyiségű ásványvizet és konzervet.

Más jogrend szükséges

A tömeges evakuálás végrehajtási módjáról a tervezetben az áll, hogy a londoniakat először kijelölt biztonsági zónákba irányítanák - ezekbe gyalog kellene eljutni -, majd a fővárost körülölelő M25-ös autópálya-gyűrűn kívülre szállítanák. Az M25-ös a brit főváros nem hivatalos határának számít; átmérője mintegy 70 kilométer, és a sűrűn beépített területektől 15-20 kilométerre húzódik.

A vasárnapi lap szerint a tervezet intézkedik a lakosság közép- és hosszú távú áttelepítéséről is más helyszínekre, ha valamely sugárzó fegyverrel végrehajtott támadás London egyes negyedeit tartósan lakhatatlanná tenné.

A tervekben részletezés nélküli utalás van arra is, hogy "bizonyos körülmények között" szükség lehet a hatályos jogrend felfüggesztésére. A kormány már készíti azokat a törvényeket, amelyek kibővített hatáskörrel ruháznák fel a rendőrséget és a hadsereget országos szükségállapot kihirdetése esetére.

Tájékoztatás felsőfokon

A lakosságot hangosbeszélőkkel, szórólapokkal és a tömegtájékoztató eszközökkel tájékoztatnák a fenyegetésről. Emellett egy elektronikus üzenőrendszert kiépítenek, amely óránként nyolcszázezer e-mail küldésére alkalmas. Jelenleg a rendőrség teszteli a rendszert, amelyet várhatóan még ebben a hónapban üzembe állítanak.

Sir John Stevens londoni rendőrfőkapitány minapi nyilatkozata szerint a rendőrség és a kormány egyaránt azzal számol, hogy valamilyen terrortámadás bizonyosan lesz Nagy-Britanniában.