Klaudia
-4 °C
2 °C

Újabb támadásoktól tart a londoni rendőrség

2005.07.25. 11:16
A londoni rendőrség azt feltételezi, hogy a múlt csütörtöki terrortámadásnak lehet egy ötödik tagja is. Pokolgépet találtak egy parkban, ami megegyezik a robbantásokban használtakkal. A véletlenül lelőtt brazik családja beperli a rendőrséget.
Perel a lelőtt brazil családja
Perre készül a brit rendőrség ellen a pénteken Londonban tévedésből lelőtt brazil fiatalember családja.

Alex Pereira, a meggyilkolt Jean Charles de Menezes unokatestvére hétfőn a BBC Radio 4-nek nyilatkozva azzal indokolta a család jogi lépéseit, hogy ha nem mennek perre, a brit rendőrök a jövőben bárkit lelőhetnek majd büntetlenül, csak azért, mert gyanús nekik valamiért. Pereira egyúttal követelte, hogy látni akarja a lövöldözésről készült rendőrségi videófelvételt is.

A 27 éves Menezest arra hivatkozva lőtték le pénteken a londoni Stockwell metróállomáson, mert ruházata és viselkedése alapján öngyilkos merénylőnek nézték. A brit rendőrség vezetői ugyan bocsánatot kértek a hozzátartozóktól, de a család szerint nem volt semmi oka a rendőröknek arra, hogy a három éve Londonban élő villanyszerelőt terroristának nézzék, ezért nem elégszenek meg az egyszerű bocsánatkéréssel.

A londoni rendőrség még több civil ruhás mesterlövészt küldött a brit főváros utcáira, mivel attól tartanak, hogy a merénylők újabb támadásokat hajtanak végre. A Scotland Yardnak súlyos gondokat okoz, hogy az a szökésben lévő négy személy, akik múlt csütörtökön, két héttel a gyilkos londoni terrortámadás után pokolgépeket helyeztek el a városban, ismét lecsaphat, mielőtt még robbanóanyaguk hasznavehetetlenné válna.

A négy gyanúsított arcképét már közzétette a rendőrség. ők lehettek azok, akik a múlt csütörtökön három metróban, és egy buszon próbáltak pokolgépet robbantani, de a szerkezetek az első vizsgálatok alapján felmondták a szolgálatot. Szemtanúk szerint a robbanóanyagot rejtő egyik hátizsák csak füstölt, de nem robbant fel.

Szakértők véleménye az, hogy a használt robbanóanyag instabil votl, ezért vagy korábban, vagy egyáltan nem robbanhat fel. A múlt csütörtöki támadás bombái is olyanok voltak, mint amit a két héttel ezelőtti gyilkos merényleteknél használtak. A terrorista támadásoknak akkor 56 halálos áldozata volt, köztük a terroristákkal.

Öt merénylő volt?

Ezért azóta a legmagasabb riadókészültség van érvényben, jelentette a The Times és több más angol újság. A rendőrség emellett lehetségesnek tartja, hogy csütörtökön összesen öt öngyilkos merénylő akart támadást végrehajtani. Egy londoni parkban a rendőrség megtalálta az ötödik pokolgépet, amelynek a robbanóanyaga megegyezik a négy másikéval. A Scotland Yard szerint elképzelhető, hogy egy ötödik terrorista újabb merényletet tervezett, ezt azonban nem hajtotta végre.

A britek 85 százalékának az a véleménye, hogy a terrortámadások oka hazájuk részvétele az iraki háborúban, derül ki a Daily Mirror című angol napilap megbízásából készített és hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adataiból. "Ez csapás Tony Blair miniszterelnökre" - írja az újság hírmagyarázója. Blair mindig azt hangoztatja, hogy a két dolognak semmi köze egymáshoz.