Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Hol van az anyukám? Nem akarok meghalni!

2008.07.15. 19:22
Idén eddig húsz tinédzsert szúrtak agyon Londonban, a Scotland Yard figyelmének középpontjában már nem a terrorizmus, hanem a késelés áll. Mégis, múlt csütörtökön egyetlen nap alatt négy további halálos késelés volt a brit fővárosban. A rendőrség a Csorbítás fedőnevű akcióban folyamatosan motoz, késeket koboz el, a kormány legújabb megoldási ötlete pedig a családtámogatás és a sokkterápia: a kést maguknál tartó embereket olyan kórházi osztályokra küldenék, ahol a szurkálások áldozatai fekszenek. A feszültség érezhető, bár vannak, akik szerint csak a média generálja a bajt. A videojáték, a családi értékek kiüresedése, a szegénység és a kirekesztettség áll a háttérben. Ezek együttese?

Július első hetében Ben Kinsella volt az idei tizenhetedik tinédzser, akit meggyilkoltak Londonban. Egy kocsma előtt kötöttek bele Islington városrészben, és a barátját próbálta védeni. Ben Kinsella esete sokkal nagyobb figyelmet kapott, mint a korábbi áldozatoké. A 16 éves fiú abban különbözik az idén leszúrt tizenhat másiktól, hogy a bőre fehér, és a nővére a helyi Szomszédok-sorozat, vagyis az Eastenders szereplője.

Barátai és családja már a tragédia napján úgy döntöttek, hogy fájdalmukat és gyászukat sztárok segítségével és jól megtervezett pr-munkával a nyilvánosság elé tárják, ezzel hívják fel a figyelmet a brit főváros legnagyobb problémájára.

Ben Kinsella halálának helyszíne

Síró családtagok

Az áldozat nővére az összes elérhető médában beszélt, könnyes szemmel üzent a londoni fiataloknak, hogy tegyék le a fegyvert, és gondoljanak arra a fájdalomra és szenvedésre, amit okoznak. "Mindig tudtuk, hogy Ben maradandót alkot ezen a világon, és habár ez a lehető legrosszabb, ahogy történhetett, remélhetőleg ő lesz az, aki véget vet ennek az egésznek." Nem így történt. Még aznap halálra késeltek egy 34 éves tunéziai férfit, és másnap megölték a 16 éves Shakilus Townsendet, akinek halála a rendőrség szerint megtervezett bandatámadás volt.

Ekkor helyezte a Scotland Yard fontossági sorrendjében első helyre, a terrorizmus elé a késelést, a szóvivő tinédzserleszámolásnak nevezte a 16 éves fiú halálát. Az Independent beszámolója szerint a fiút egy rejtélyes, virágos ruhás lány csalta a lakóhelyétől távol eső kerületbe, gyilkosai ott várták. Az áldozat a támadás után egy darabig még eszméleténél volt, vérző testtel feküdt a járdán, a szemtanúk szerint halála előtt azt mondogatta: "Nem akarok meghalni. Hol van az anyukám? Az anyukámat akarom!"

Mindig van durvább

Ezután az a brutális eset következett, amire Tarantino-gyilkosságként hivatkozik a brit bulvármédia. Két francia cserediákot gyilkoltak meg otthonukban kikötözve, 243 késszúrással, aztán rájuk gyújtották a lakást. A legfrissebb adatok szerint laptopjukat vitték el, és bankkártya-információikért kínozták őket.

A legfrissebb sokk: a múlt héten négy nap alatt hat ember lett a késelési hullám áldozata. Csütörtökön Londonban egy tizenéves, két húszas éveiben járó fiatal, valamint egy negyven körüli férfi halt bele szúrt sebekbe. A Birmingham melletti West Bromwich városában szintén halálra késeltek egy férfit, aztán vasárnap hajnalban, az észak-angliai Bolton egyik pubjában szúrtak le egy fiatal férfit.

Ben Kinsella halálakor még London konzervatív polgármestere is megváltoztatta véleményét. Korábban mikroszkopikusnak nevezte a problémát, illetve azt is mondta, hogy az emberek igazán nagyobb kockázatot vállalhatnának, közbeléphetnének, ha veszekedést látnak például a buszon. A 16 éves Ben halála után viszont éles váltással azt mondta az Independent szerint: "Azt üzenem a srácoknak, ha esténként verekedést látnak, ne keveredjenek bele. Menjenek el onnan!"

Kést a konyhából, esetleg a boltól

Látszatra a rendőrség sem tétlenkedik, május közepe óta zajlik a Blunt 2. (Csorbítás) nevű akció. Mobil fémdetektorokat hurcolnak körbe a városban, és egy különleges alakulat motozza a járókelőket (egy az elmúlt hetekben kiadott tanulmány szerint szignifikánsan több feketét, mint fehéret).

A rendőrség adatai szerint egy hónap alatt 26 ezer embert vizsgáltak át, 1214-et tartóztattak le, és 528 kést koboztak el. Eddig úgy tűnik, hiába, ráadásul a késhez lényegesen könnyebb hozzáférni, mint bármilyen más fegyverhez: elég kimenni érte a konyhába.

A brit törvények tiltják ugyan bármiféle kés eladását 18 éven aluliaknak, a News of the World, a legnagyobb példányszámú vasárnapi bulvárlap feltáró riportja szerint a boltok többsége semmibe veszi a tilalmat. A lap megbízásából három, 16-17 éves fiatal keresett fel összesen 31 üzletet, amelyek közül 22-ben kiszolgálták őket, általában anélkül, hogy rákérdeztek volna a korukra. A három fiatal - két fiú és egy 16 éves lány - fél nap alatt összesen 33 különböző kést vásárolt minden akadály nélkül.

Mi a megoldás?

A megoldás egyelőre várat magára, ötletekben azonban nincs hiány. Legtöbben értékválságot, a családi értékek teljes kiüresedését emlegetik, valamint hogy a szegény és a többség által kirekesztett társadalmi rétegek kétségbeejtő helyzete áll a tinédzserek legújabb, tragikus divatja mögött.

Mások a gonosz videojátékokban és a fogyasztói társadalom veszélyeiben látják a problémát, vannak, akik szerint egyszerűen a média generálja a bajt, ami valójában nem is akkora, mint amekkorának látszik. A brit statisztikai hivatal bűncselekményeket regisztráló adatai szerint a késelések száma valóban stagnál.

Az adat azonban az összes késelésre vonatkozik, nem elemzi külön a fiatalkorúak körében a helyzetet. A fiatalkorúakkal foglalkozó igazságszolgáltatási egység, a Youth Justice Board legfrissebb adataiban már látszik a szomorú trend: 2002 óta 12 százalékkal több gyerek hord magával kést. A halottak száma is lényegesen több, idén július közepén húsz tinédzser halottnál járunk, tavaly összesen huszonhat volt.

Nem feltétlenül az a legjobb megoldás, ha egyre több gyereket tartóztatnak le, Európában már így is Nagy-Britanniában van arányaiban a legtöbb fiatal börtönökben. A helyzetet csak tovább ronthatja a gyerekek démonizálása, ami egyébként is már létező probléma Angliában.

Az általános közhangulatra a helyzet keményen rányomja a bélyegét, az elmúlt hónapokban. Ahogy a média egyre többet és többet foglalkozik az esetekkel, úgy lesz a reggeli bevásárláskor és kávé mellett magánbeszélgetések témája a veszély. Egy átlagos londoni például jól tudja, hogy a kapucnis fiataloktól éjszaka érdemes félni. A tinédzser bűnözőket "hoodie" bűnözőknek hívják, ugyanis az egész várost behálózó megfigyelő, cctv kamerarendszer elől így bujkálnak a fiatalok, ráadásul a kapucni menő.

A probléma megoldásához az első lépés, hogy a döntéshozók elfogadják a probléma létezését. Ez már megtörtént. Az elemzők szerint ezen felül a kormányzat, a helyi politikai vezetők, a szociális szervezetek, az Angliában nagy hagyománnyal bíró, fiatalkorúakkal foglalkozó jótékonysági szervezetek összefogására volna szükség.

A miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormányzat kiterjeszti megelőzési programját is. 110 ezer olyan családnak van támogatásra szüksége, amelyben a gyerekek a bűnöző életforma veszélyeztetettjei. Ugyanakkor keményen szankcionálná azokat a családokat, amelyek nem működnek együtt a bűnözés visszaszorításában.

Fémdetektor és motozás a londoni metróban

A brit kormány már lépett, a Scotland Yard figyelmének középpontjában már nem a terrorizmus, hanem a késelés áll. Gordon Brown brit miniszterelnök tárgyalt a helyzetről a Scotland Yard főparancsnokával, Ian Blairrel, ezután a brit kormány azt találta ki, hogy a késeléses bűncselekmények következményeinek közvetlen, szándékosan sokkolónak szánt bemutatásával próbálja megfékezni a tragikus eseménysort.

Jacqui Smith belügyminiszter vasárnap a Sky News hírtévében fedett fel néhány részletet a készülő tervekről. Azoknak például, akiknél a rendőrök az utcán kést találnak, kötelezővé tennék olyan kórházi traumatológiai osztályok felkeresését, ahol éppen megkéselt embereket kezelnek.

A miniszter szerint a "rettenetes sérülések" látványa és annak tudatosítása, hogy a késeléses bűncselekmények elkövetésének milyen következményei vannak a tettes későbbi életére, keményebb hatást gyakorolhat, mint az, ha "mindenkit börtönbe küldünk, akinél kést találunk". A terv szerint a kés utcai birtoklásán rajtakapottaknak emellett látogatást kell tenniük késes bűncselekmények áldozatainak hozzátartozóinál, és olyan bebörtönzött elkövetőknél, akik ilyen bűncselekményekért ülnek.

Közben a fegyverletételre buzdító Brooke Kinsella, Ben nővére arra kérte a gyászolókat, hogy napszemüvegben és parókában érkezzenek öccse temetésére. "Ez volt az, amit viselni szeretett, imádta az ilyen bolondságokat. Arra kértük a barátainkat, hogy az Only the Good Die Young-ot (Csak a jók halnak meg fiatalon című számot) énekeljék."