Bernadett
-2 °C
4 °C

Egymilliárd dollár a pilóta nélküli bombázóra

2004.08.24. 14:27
Az amerikai Northrop Grumman repülőgépgyártó cég több mint egymilliárd dollárt nyert hadifejlesztésre, ebből az összegből legalább három, pilóta nélküli lopakodó bombázót gyárt le öt éven belül. Az X-47B-től azt várják a szakemberek, hogy mindenféle hadművelet támogatására alkalmas gépként a légi hadviselés leghatásosabb eszköze lesz.
Egy katonai fejlesztésekkel foglalkozó cég több mint egymilliárd dollárt nyert az amerikai adófizetők pénzéből, hogy kifejlessze az első pilóta nélküli lopakodó harci gépet az Egyesült Államok hadserege számára. A Northrop Grumman ebből az összegből legalább három prototípust gyárt le öt éven belül a DARPA, az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős részlege megbízásából. A most nyélbe ütött szerződés jóvoltából a cég folytathatja az X-47B kísérleti távirányított támadó repülőgép fejlesztését - jelenti a BBC.

Csak öntudatra ne ébredjenek

Klikk a képre!
Forrás: www.darpa.mil
A távlati tervek szerint hálózatba kötött, földi bázisról vagy repülőgép-anyahajókról vezérelt, pilóta nélküli lopakodó harci gépek tucatjai állnának csatasorba a légierőnél (mint arról a Terminátor 2-ben a jövőről visszaemlékező kiborg is beszámol). Fő feladataik közé az ellenséges légvédelem megsemmisítése, precíziós csapások és felderítő küldetések tartoznak majd, mélyen az ellenséges légtérben.

A DARPA által vezetett J-UCAS - pilóta nélküli támadó repülőgéprendszerek kifejlesztését célzó - programban egyébként más repülőgépgyártó cégek is részt vesznek, így a Boeing is saját, X-45C típusú gépével igyekszik némi kormányzati pénzt szerezni saját kutatásai számára. A Joint Unmanned Combat Air Systems (J-UCAS) célja, hogy sikerüljön egy lopakodó, azaz radarok előtt láthatatlan, gépi vezérlésű, pilóta nélküli harci repülőgépet alkotni, ami integrált érzékelő, navigációs, és kommunikációs rendszerével képes lesz a közeljövő hálózatcentrikus hadszínterein működni.

Stramm gép lesz

Az X-47B-től azt várják a szakemberek, hogy mindenféle hadművelet támogatására alkalmas gépként a légi hadviselés leghatásosabb eszköze lesz. "Rendkívül észrevétlen és stramm gép lesz az X-47B, ami hatalmas fegyverarzenál viselésére lesz képes és teljes mértékben integrálható lesz a meglévő hadműveleti hálózati rendszerekbe" - nyilatkozott Scott Winship, a Northrop Grumman J-UCAS programigazgatója a cég kis kedvencéről. A milliárdos kormányzati támogatás első részleteként 30 millió dollárt kap a Northrop Grumman.