Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Felfüggesztették a Los Alamos-i atomlaboratórium működését

2004.07.18. 08:21
Fel kellett függeszteni az Egyesült Államokban lévő Los Alamos-i atomfegyver-kutató központjának a tevékenységét, miután egy gyakornok, lézerrel végzett munka közben súlyos szemsérülést szenvedett. A létesítmény a biztonsági hiányosságok miatt a múltban többször is a bírálatok kereszttüzébe került.
Felfüggesztették az Egyesült Államok Los Alamos-i atomfegyver-kutató központjának lényegében teljes tevékenységét a hét végén, miután egy gyakornok lézerrel végzett munka közben súlyos szemsérülést szenvedett. Mint Jim Fallin, a létesítmény szóvivője szombaton elmondta, az előző nap történt baleset nyomán Peter Nanos laboratórium-igazgató elrendelte a központban zajló szinten teljes kutatótevékenység felfüggesztését. A szóviő úgy nyilatkozott, hogy a gyakornok jó állapotban van, és a súlyos sérülés ellenére valószínűleg nem fogja elveszíteni a szeme világát.

A legtitkosabb kutatásokat már csütörtökön felfüggesztették, miután kiderült, hogy július 7-én eltűnt két, titkos információkat tartalmazó adathordozó a laboratóriumból. Az adathozdozókon a létesítmény atomfegyver-fejlesztéssel és -teszteléssel foglalkozó részlegére vonatkozó információkat tároltak. "Nem érdekel, hogy hány embert kell kirúgnom ahhoz, hogy ezt megállítsam" - fogalmazott Peter Nanos az "érzékeny adatok" eltűnésével kapcsolatban.

A Los Alamos-i atomlaboratóriumot a második világháborúban hozták létre. Itt épült meg 1945-ben a világ első atombombája. A létesítmény a biztonsági hiányosságok miatt a múltban többször is a bírálatok kereszttüzébe került.