Aliz
6 °C
14 °C

Felfüggesztették a Los Alamos-i atomlaboratórium működését

2004.07.18. 08:21
Fel kellett függeszteni az Egyesült Államokban lévő Los Alamos-i atomfegyver-kutató központjának a tevékenységét, miután egy gyakornok, lézerrel végzett munka közben súlyos szemsérülést szenvedett. A létesítmény a biztonsági hiányosságok miatt a múltban többször is a bírálatok kereszttüzébe került.
Felfüggesztették az Egyesült Államok Los Alamos-i atomfegyver-kutató központjának lényegében teljes tevékenységét a hét végén, miután egy gyakornok lézerrel végzett munka közben súlyos szemsérülést szenvedett. Mint Jim Fallin, a létesítmény szóvivője szombaton elmondta, az előző nap történt baleset nyomán Peter Nanos laboratórium-igazgató elrendelte a központban zajló szinten teljes kutatótevékenység felfüggesztését. A szóviő úgy nyilatkozott, hogy a gyakornok jó állapotban van, és a súlyos sérülés ellenére valószínűleg nem fogja elveszíteni a szeme világát.

A legtitkosabb kutatásokat már csütörtökön felfüggesztették, miután kiderült, hogy július 7-én eltűnt két, titkos információkat tartalmazó adathordozó a laboratóriumból. Az adathozdozókon a létesítmény atomfegyver-fejlesztéssel és -teszteléssel foglalkozó részlegére vonatkozó információkat tároltak. "Nem érdekel, hogy hány embert kell kirúgnom ahhoz, hogy ezt megállítsam" - fogalmazott Peter Nanos az "érzékeny adatok" eltűnésével kapcsolatban.

A Los Alamos-i atomlaboratóriumot a második világháborúban hozták létre. Itt épült meg 1945-ben a világ első atombombája. A létesítmény a biztonsági hiányosságok miatt a múltban többször is a bírálatok kereszttüzébe került.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?