Judit
2 °C
7 °C

Erdőtűz a Los Alamos-i bombagyár közelében

2000.05.10. 15:37
Még mindig nem sikerült eloltani a Los Alamos melletti Új-Mexikó-i Nemzeti Parkban keletkezett erdőtüzet. A környező településekről már kitelepítették a lakosokat, és a Los Alamos National Laboratory-ban is szünetel a munka. A ,,bombagyár" a szóvivők szerint biztonságban van.

Emberek százai voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat
A tüzet a nemzeti park dolgozói okozták, akik egy emlékmű közeléből szerették volna eltávolítani a gazt, de szerencsétlenségükre az irtáshoz használt tűz kezelhetetlenné vált, lángba borítva a nemzeti parkot. Csak fokozza a bajt az az erdőtűz, amely 320 kilométerre délkeletre pusztít Ruidoso mellett, ezt még vasárnap egy ellenőrizetlenül hagyott tábortűz okozta. Eddig több mint 2200 hektár erdő vált a tűz martalékává.

Emberek százai voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat az Ruidosoban is, mivel a tűz már a települések közvetlen közelében ég, megperzselve, vagy leégetve a kerítéseket. A helyi tűzoltóság kiegészülve a környéken dolgozó kollegáikkal és az önkéntesekkel, folyamatosan telepíti ki a veszélyeztetett területen lakókat. A másik, északkeletről érkező bozóttűz miatt gyakorlatilag leállt a Los Alamos-i kutatólaboratórium munkája, több mint 2000 dolgozót kértek az otthonmaradásra a vezetők. A környező településeken két napja minden intézmény zárva van.

A kutatóintézet szóvivője John Gustafson igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a tűz semmilyen komoly károkat nem okozhat az intézményben, a kísérletekhez használt veszélyes anyagokat megfelelően tárolják, katasztrófától nem kell tartani. Igaz, hogy a tűz fél kilométerre is megközelített néhány robbanószereket tároló bunkert, de azok tűzbiztos beton, illetve fémborítása, valamint az őket körülvevő földrakások akkor is megóvták volna őket, ha a tűz néhány méterre ég. Szerencsére a tűz a radioaktív anyagok raktárát messze elkerülte, legalábbis idáig.

A kivezényelt 500 tűzoltó jelenleg is küzd a tűzzel. Az időjárás egyelőre nagyon kedvezőtlen, az erős szél tovább sodorja a tüzet, amely rossz esetben valóban a kutatóintézetet fenyegetheti, habár a benne tárolt eszközök és veszélyes anyagok biztonságban vannak. A bozóttűz eddig 800 ezer dollár kárt okozott és amennyiben az időjárás továbbra sem kedvez az oltásnak, elképzelhető, hogy az 1996-os Los Alamos-i katasztrófánál is nagyobb kárt okozhat, amikor is több mint 6000 hektár erdő pusztult el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?