Klaudia
-4 °C
2 °C

Harminchárom katona már nem megy haza

2003.03.24. 10:01
A háború negyedik napján, vasárnap először szenvedtek jelentősebb veszteségeket az amerikai és brit csapatok. 10 szövetséges biztosan harcokban estek el, további 14 katona tűnt el. 23-an vesztették életüket véletlen balesetben.
Harctéri veszteségek

7 tengerészgyalogos vesztette életét Násziríja közelében vasárnap, további 25 pedig megsebesült. A korábbi híradások "10-nél kevesebb" halottról számoltak be. Iraki csapatok vállról indítható rakétával lőtték ki a katonákat szállító páncélozott járműveket.

Tizenkét további amerikai katona tartózkodási helye ismeretlen. Őket magukat feladni látszó iraki fegyveresek ejtették foglyul a vasárnapi Násziríjánál. Két másik tengerészgyalogos Umm-Kaszr és Safvan városok elfoglalásakor vesztette életét.

Egy katona meghalt 12 pedig megsebesült az észak-kuvaiti amerikai támaszponton elkövetett merényletben. Mint kiderült, amerikai katona gurította a két gránátot egy parancsnoki sátorba.

Két brit katona katona tűnt el dél-irakban vasárnap. A biztonsági okokból szűkszavú tájékoztatás nem számol be sem a közelebbi helyszínről, sem egyébb körülményekről.

Balesetek

Négy amerikai és nyolc brit vesztette életét pénteken, amikor balesetet szenvedtek egy helikopter fedélzetén Kuvaitban. Ugyancsak két, ezúttal brit helikopter ütközött össze a Perzsa-öböl felett szombat hajnalban. Hat brit és egy amerikai vesztette életét.

Két brit halt meg vasárnap reggel a kuvaiti határ közelében barátságos tűzben, amikor gépükkel, egy Tornadóval iraki bevetésről tartottak bázisuk felé. A vadászbombázót amerikai Patriot-rakéta találta el.

Vasárnap reggel dél-irakban egy amerikai katona autóbalesetet szenvedett. A katona a Bagdad felé nyomuló 3. Gyalogsági Hadosztály alá tartozott.