Két katonát a sivatagban felejtettek

2003.03.31. 04:55
Bár az őrmesterük azt ígérte, a segítség mindjárt érkezik, a két katona végül egy hetet töltött a sivatagban. A milicisták elől árkokban bujkáltak, ételüket az irakiaknak adták. Egyikük versírással múlatta az időt.
Ételük nagy részét az irakiaknak adták, a homokba nagy betűkkel írták ki, hogy SOS. Egyikük verseket írt feleségének, hogy az idejét múlassa. A 3. gyalogsági hadosztály 75. karbantartó alakulatának két katonáját egy hétre a sivatagban "felejtette" a hadsereg - jelentette a New York Times a hadosztállyal tartó tudósítója.

Vártak a segítségre

A Pentagon nem tud a két katonáról - írja az AP. A napilap jelentése szerint a két katona azután ragadt a sivatagban, hogy járművük kuplungja elromlott egy tiszt terepjárójának vontatása közben. Őrmesterük azt az utasítást adta, hogy várják meg a segítséget - mondta el Jeffrey Klein és Matthew Koppi, a sivatagban felejtett két katona a Times tudósítójának.

A segítség azonban nem jött. A két katona az arra járó iraki civileknek adta ellátmánya jelentős részét. Ha fehér autókat - a Szaddám Fedájín "védjegyét" - láttak, ijedten az árokba bújtak - írja a Times. Pénteken végül rájuk talált a tengerészgyalogság egy CH-47-es helikoptere.

Újra harcolnának

A két katona egészségügyi vizsgálaton esett át, új egyenruhát és meleg ételt kaptak, majd felhívhatták családjaikat. "Csodálatos emberek" - jellemezte Koppit és Kleint parancsnokuk, Richard McPhee ezredes. "Amikor rájuk találtak, egyfolytában azt hajtogatták, hogy a lehető leghamarabb vissza szeretnének jutni az alakulatukhoz, hogy folytathassák a harcot".  • Tippek
  • Árfolyam