Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megreformálják a csodát Lourdes-ban

2006.05.05. 16:12
A lourdes-i püspökség a jövőben nem különbözteti meg a bejelentett, a váratlan és az igazolt azaz hivatalosan elismert csodákat, és ezzel statisztikailag több lesz a gyógyult.

Kevesli az egyház által hivatalosan elismert csodákat Lourdes püspöke, ezért azok elismerési eljárásának megkönnyítésére reformot jelentett be.

Jacques Perrier püspök döntése, amelynek következtében a csodák elismerésének több száz éve érvényben lévő szabályozása megváltozik Lourdes-ban, kisebb forradalmat jelent. Ahhoz ugyanis, hogy egy lourdes-i zarándok felgyógyulását csodának ismerje el a katolikus egyház, a XVIII. században élt Prospero Lambertini bíboros, a későbbi XIV. Benedek pápa kritériuma szerint a beteg nem részesülhet semmilyen orvosi kezelésben.

#alt#
Több lesz a gyógyult (Fotó: lourdes-france.org/)

Fatima népszerűbb lett

Abban az évben, amikor a legenda szerint Bernadette Soubirous-nak a Massabielle-barlangban megjelent Szűz Mária, egyszerre hét csodás felgyógyulást ismert el az egyház. Ez 1858-ban történt, de azóta hivatalosan összesen alig 67 lourdes-i csodáról tud a katolikus egyház. A többi felgyógyulttól azt kérték - Lourdes orvosi rendelőjének vezetője szerint -, hogy hallgasson a csodatételről.

A franca sajtó szerint a mostani döntés hátterében elsősorban az áll, hogy a portugáliai Fatima az utóbbi években népszerűbb lett a zarándok körében, mint Lourdes, melynek püspöke szeretné, ha újra a massabielle-i gyógyvízről beszélne mindenki.

Bárkit meghallgat az orvosi tanács

Ezentúl a lourdes-i püspökség meg fogja egymástól különböztetni a bejelentett, a váratlan és az igazolt azaz hivatalosan elismert csodákat, s ezzel hirtelen meg fognak növekedni a statisztikai adatok.

A lourdes-i orvosi rendelő szerint az elmúlt 120 évben hétezer csodás gyógyulásról szóló történetet jegyeztek fel, amelyből 2000-2500 tekinthető hiteles beszámolónak. A legutóbbi eset egy New York-i illetőségű zarándoktól származik, aki hazatérte után e-mailben jelezte a rendelőnek, hogy megszabadult agydaganatától.

A rendelőt vezető Patrick Theillier szerint a reform azért is fontos, mert a legtöbb felgyógyultnak egyszerűen fontos, hogy elmondhassa, mit élt át Lourdes-ban. A barlang előtt már tábla hirdeti, hogy bárkit szívesen meghallgat az orvosi tanács.