Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

ENSZ-alkalmazottak a keddi támadások áldozatai között

2001.10.09. 11:47
A keddi támadássorozatban az amerikai csapatok eltaláltak egy ENSZ finanszírozású afgán aknamentesítő központot. Az akció során négy ember életét vesztette. Az áldozatok éppen egy négyemeletes épületben aludtak, amikor becsapódott a lövedék. A támadások második hullámában a tálibok megpróbálták fölvenni a harcot az amerikai támadókkal.
Afganisztánban újabb bombatámadást intéztek a főváros, Kabul ellen kedden hajnalban amerikai repülőgépek, a tálib fellegvárnak számító dél-afganisztáni Kandahárra pedig nappali világosságban is mértek csapásokat. Hétfő éjjel ez volt a támadások második hulláma, csapások érték Dzsalálábád, Mazari-Sarif és Herát körzetét is. Az MTI szerint a második csapásban az amerikai rakéták egy ENSZ-finanszírozású afgán aknamentesítő központot is eltaláltak, ahol négy ember meghalt és egy megsebesült. Az áldozatok a négyemeletes épület harmadik emeletén aludtak, két holttest állítólag látható is a romok között.

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
A Kandahár elleni volt az első nappali akció az amerikai ellencsapás vasárnap esti kezdete óta. Tálib közlések szerint a támadás a repülőtér környékére összpontosult. Az afgán légvédelem kedden már megpróbálta felvenni a harcot az amerikai támadókkal. Emellett föld-föld rakétákat is kilőttek, feltehetőleg a fővárostól 20 kilométerre lévő ellenzék állásai felé. Egy tálib szóvivő hajnalban azt is közölte, hogy a fő célpontnak tekintett Oszama bin Laden terroristavezér, illetve a tálibok vallási-szellemi vezetője, Mohammed Omar molla továbbra is sértetlen.

John Negroponte amerikai és Sir Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet New Yorkban zárt ülésen tájékoztatta a világszervezet Biztonsági Tanácsának többi államát a légicsapás-sorozatról. Diplomaták szerint valamennyi BT-tag támogatásáról biztosította a légi akciókat, bár a lelkesedés mértéke eltérő volt: Oroszország és Franciaország például nagyon erőteljes helyeslésének adott hangot, míg Kína és Tunézia azt húzta alá, hogy el kell kerülni a polgári áldozatokat.