Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Népirtással vádolják Bolívia exelnökét

2005.02.22. 11:25
Bíróság elé állítaná és harminc évre bebörtönözné Bolívia 2003 októberében megbukott elnökét az ország ügyészsége. Lozada elnököt népirtással vádolják, az ügyészség szerint ő adott utasítást a rendőrségnek arra, hogy sortűzzel oszlassák fel a tömegtüntetéseket. Az erőszakossá vált tüntetéseken hatvanan vesztették életüket.

Népirtással vádolják Bolívia 2003-ban megbuktatott elnökét. Gonzalo Sanchez de Lozada és kormánya 2003 októberében a kormány gázkitermelési tervei elleni tiltakozási hullám miatt bukott meg. A tömegtüntetések erőszakba fulladtak, az egyik bogotai felvonuláson a hatóságok a tüntetők közé lőttek. A sortűznek legalább hatvan halottja volt.

Drogharc

Gonzalo Sanchez de Lozada
Gonzalo Sanchez de Lozada
A tüntetések végeredményeként Lozada és kormánya is megbukott, az elnök az Egyesült Államokba menekült. Lozada Bush szövetségese volt a dél-amerikai kokainkereskedelem elleni háborúban. A gázkitermelés elleni tiltakozásokat is a kokatermesztők szövetsége vezette.

A bukott elnök ellen négy hónapja az ország parlamentje kezdett bírósági eljárást. Az ügyészség hétfői döntése alapján az elnököt népirtással vádolják. A népirtás fogalmát általában szisztematikusan kitervelt, egy adott népcsoport teljes megsemmisítésére irányuló akciók esetén alkalmazzák, így a vád túlzónak tűnik, írja a BBC.

Harminc évre ítélhetik

A vád bejelentése után a legfőbb ügyészségnek hat hónapja van a per előkészítésére, a bizonyítékok gyűjtésére. Lozada tagadja, hogy ő adott volna utasítást a rendőrségnek az erőszakos tömegoszlatásra.

Ha az ügyészség sikerrel állítja össze a vádiratot, az ország legfelsőbb bírósága dönthet a per megkezdéséről. Amennyiben Lozadát valóban perbe fogják, ő lesz az ország 1982 óta tartó demokratikus történelmének második bírósági eljárásra kényszerített államfője. Amennyiben bűnösnek találják, akár harminc év börtönre is ítélhetik, írja a BBC.