Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Ausztrál bennszülött gyerekeken kísérleteztek

2008.04.15. 17:36
Orvosi kísérletekhez használhatták Ausztráliában azokat a bennszülött gyerekeket, akiket elvettek szüleiktől és fehér családoknak adták őket, hogy asszimilálódjanak. Egy emberjogi szervezet régi orvosi iratok leporolását követeli, állítása szerint a gyerekeken lepraellenes gyógymódokat tanulmányoztak.

Lepraellenes gyógymódok kutatásánál kísérletek alanyainak használták a bennszülött gyerekeket ausztrál orvosok, állítja egy a kontinens bennszülötteinek jogaiért küzdő szervezet egyik tagja.

Az úgynevezett ellopott generációhoz tartozó Kathleeen Mills egy darwini szenátusi meghallgatáson azt mondta, hogy a szüleiktől elvett és fehérek által felnevelt bennszülött gyerekeket "olyasmire használták, amiről eddig senki nem tudott Ausztráliában”.

"A nagybátyám orvosi küldöncként dolgozott és ő mesélt nekem a kísérleti gyógyszerről, amely nagyon beteggé tette, majdnem megölte a közülünk valókat" - mondta később a jogvédő újságíróknak. Ausztrál politikusok azt mondják, hogy még sohasem hallották ezeket a vádakat. A Zöld párt vezetője szerint le kell porolni a régi orvosi iratokat, hogy kiderítsék, igazak-e.

Az ausztrál kormány asszimilációs törekvéseinek részeként a 19-ik századtól az 1960-as évekig rengeteg bennszülött gyereket vettek el szüleiktől, akiket aztán fehér családokban neveltek fel. A bennszülöttek ezért évek óta kampányolnak kártérítésért. Az éve lején az ausztrál miniszterelnök hivatalosan is bocsánatot kért azért, amit a korábbi kormányok elkövettek ellenük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!