Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ausztrál bennszülött gyerekeken kísérleteztek

2008.04.15. 17:36
Orvosi kísérletekhez használhatták Ausztráliában azokat a bennszülött gyerekeket, akiket elvettek szüleiktől és fehér családoknak adták őket, hogy asszimilálódjanak. Egy emberjogi szervezet régi orvosi iratok leporolását követeli, állítása szerint a gyerekeken lepraellenes gyógymódokat tanulmányoztak.

Lepraellenes gyógymódok kutatásánál kísérletek alanyainak használták a bennszülött gyerekeket ausztrál orvosok, állítja egy a kontinens bennszülötteinek jogaiért küzdő szervezet egyik tagja.

Az úgynevezett ellopott generációhoz tartozó Kathleeen Mills egy darwini szenátusi meghallgatáson azt mondta, hogy a szüleiktől elvett és fehérek által felnevelt bennszülött gyerekeket "olyasmire használták, amiről eddig senki nem tudott Ausztráliában”.

"A nagybátyám orvosi küldöncként dolgozott és ő mesélt nekem a kísérleti gyógyszerről, amely nagyon beteggé tette, majdnem megölte a közülünk valókat" - mondta később a jogvédő újságíróknak. Ausztrál politikusok azt mondják, hogy még sohasem hallották ezeket a vádakat. A Zöld párt vezetője szerint le kell porolni a régi orvosi iratokat, hogy kiderítsék, igazak-e.

Az ausztrál kormány asszimilációs törekvéseinek részeként a 19-ik századtól az 1960-as évekig rengeteg bennszülött gyereket vettek el szüleiktől, akiket aztán fehér családokban neveltek fel. A bennszülöttek ezért évek óta kampányolnak kártérítésért. Az éve lején az ausztrál miniszterelnök hivatalosan is bocsánatot kért azért, amit a korábbi kormányok elkövettek ellenük.