Árpád
-2 °C
3 °C

Nem indulhat eljárás Leni Riefenstahl ellen

2002.10.18. 17:23
A frankfurti ügyészség leállította az eljárást, amelyet uszítás és náci bűnök tagadásának gyanúja miatt indított a 100 éves Leni Riefenstahl ellen. Riefenstahl a feljelentés után kötelezte magát, hogy nem ismétli meg kijelentéseit, ezt követően pedig magas életkorát és az eljárás iránt mutatkozó állítólag csekély közérdeklődést is figyelembe véve, az eljárás beszüntetése mellett döntöttek.
Hitler kedvenc propagandafilmesét egy kölni bejegyzésű roma egyesület jelentette fel, mert a rendezőnő egy interjúban közölte: a háború után viszontlátta azokat a roma statisztákat, akiket koncentrációs táborokból kölcsönzött ki a negyvenes évek elején Mélyföld (Tiefland) című filmjének forgatására, majd visszaküldte őket ugyanoda, ahol halál várt rájuk.

Csekély közérdeklődés miatt a per elmaradt

Leni Riefenstahl
Riefenstahl ellen felmerült a gyanú, hogy a náci holokauszt tagadóinak szűk táborához tartozik. Az ügyészség szerint Riefenstahl a feljelentés után kötelezte magát, hogy nem ismétli meg kijelentéseit, ezt követően pedig magas életkorát és az eljárás iránt mutatkozó állítólag csekély közérdeklődést is figyelembe véve, az eljárás beszüntetése mellett döntöttek.

Leni Riefenstahl két, szakmailag briliáns, ám apologetikus művével lett világhírű: az 1936-os berlini olimpián forgatott, A népek ünnepe című filmjével, de még előbb az 1934-es nürnbergi náci pártseregszemlén készített Az akarat diadalával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?